EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

De ce becurile “ecologice” pe care ni le impune UE cu forţa sunt toxice ?

Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cu putere mai mare de 75 de Watti, iar începand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul „reducerii emisiilor de carbon”. În locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorită consumului de energie mai redus) şi chiar becuri „ecologice”.

Dar oare aceste becuri sunt chiar „ecologice” sau este vorba doar de o altă pacaleală de marketing la fel ca în cazul „pielii ecologice” si a „parchetului ecologic” care emana substante toxice? Se ştie deja că, dacă un bec „ecologic” este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur, fluor şi metale grele, care, odată ajunse în natură şi în apa freatică, ne pot îmbolnăvi.

Specialiştii spun că aceste substante afectează grav sistemul renal şi creierul. În cazul în care un bec economic se sparge, comisia franceză pentru protecţia consumatorilor recomandă aerisirea îndelungată a încăperii. De asemenea, se recomandă folosirea mănuşilor şi a unei hârtii absorbante. În niciun caz nu se va utiliza aspiratorul, pentru că acesta împraştie particulele de mercur în toată încăperea.

În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.

De ce becurile „ecologice” pe care ni le impune UE cu forţa sunt toxice, emană substanţe cancerigene, produc smog electric şi provoacă migrene?

Becurile economice de tip CFL emană substanţe chimice care cauzează cancer, au anunţat oameni de ştiinţă germani, în contextul în care siguranţa acestor becuri este pusă la îndoială. Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât emană substanţe toxice.

Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinute lângă capul copiilor, mai spus experţii. Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren. Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.

„Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului”, spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani. În plus folosirea becurilor economice de tip CFL nu face decât să crească şi mai mult riscul de cancer mamar, susţin oamenii de ştiinţa israelieni.

Explicaţia este aceea că noile becurile emit un spectru luminos ceva mai apropiat de cel al luminii naturale (în comparaţie cu cel „gălbui” al becurilor clasice), ce păcăleşte corpul uman, inhibând astfel producţia nocturnă a hormonului numit melatonină, relatează The Telegraph. Melatonina ne protejează de câteva tipuri de cancer, printre care cel mamar şi de prostată. Acest hormon este influenţat decisiv de ceasul biologic.

Din aceste motive, pentru un consum optim de energie electrică, este recomandată varianta folosirii becurilor economice de tip LED.

 • Dezavantajele becurilor „ecologice” de tip CFL:

sunt extrem de periculoase dacă se sparg: conţin aproximativ 4 mg de mercur care se pulverizează în ambianţă, iar mercurul este un element cu puternice efecte asupra sistemului nervos, mai ales la copii şi femeile gravide;

– după ce se defectează nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate în containere separate;

– în unele cazuri apar erupţii pe piele din cauza anumitor lungimi de undă ale luminii degajate de becurile fluorescente, în plus grăbesc apariţia cancerului de piele;

– trebuie să se afle la cel puţin 2 m distanţă de cap, în acest caz neputând fi folosite la lămpile de birou;

emană substanţe chimice care cauzează cancer printre care se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren;

– poluează cu emisii electromagentice periculoase spaţiul ambiant (case si birouri) cauzând efecte devastatoare asupra sănătăţii; provoacă migrene, neurologii constatând  tot mai multe acuze de dureri de cap şi migrene din partea persoanelor expuse la becurile fluorescente compacte;

supun întreaga populaţie la radiaţii electromagnetice nenaturale ce pot produce boli organice, celulare, la nivelul organitelor celulare;

– unele becuri folosesc o tehnologie similară luminilor fluorescente, iar o parte dintre utilizatori s-au plâns din cauza efectelor „de pâlpâire”;

– nu pot fi folosite cu întrerupatoare cu leduri sau cu variator, se pot arde foarte uşor în acest mod şi chiar pot provoca incendii.

Adina Nistor, „Lohanul nr. 18

CITITI SI

Vrei să îţi salvezi ochii? Schimbă becurile din casă şi de la serviciu

Citește și
8 Comentarii
 1. vasilexu spune

  Politica europena si presiunea grupurilor de interese ne_au adus aici si faptul ca produsele dinchina sunt foarte ieftine .Becul cu filament ajunsese undeva pe la 1 leu iar astea „eco” 10 lei . Oricum toate sunt din China ca mana de lucru e cheap . Dar nu mai pot sa vanda direct chinezii ci doar prin phillips, osram, etc . la fel ca si cu panourile fotovoltaice …direct din china nu…

 2. marius spune

  UE nu impune cu forta becuri. In Franta sunt pe piata si becurile clasice ca alternativa. Problema e ca aceste CFL-uri se ard mai repede decat becurile clasice.

 3. marius spune

  prin bazare sunt si din cele clasice din UKR! poate ar trebui incurajate cele cu LED-uri care sunt cam scumpe tare…

 4. Daniel spune

  marius, tin sa te contrazic. Mi-am cumparat de la IKEA acum multi ani becuri ecomomice echvalent a 100W. Am avut in paralel becuri pe filament, cedau mult mai repede. Intre timp mi-am mai cumparat si altele pana am inlocuit toate becurile din casa pe sistemul fluorescent. Becurile IKEA functioneaza si acum, dar cele chinezesti si chiar phillips au fost inlocuite de cateva ori.

  Conteaza ce cumperi, totul este chinezesc in ziua de azi, dar mai exista chinezarii de calitate. Dupa noroc.

  Pe de alta parte, poate mi se pare mie, insa chiar si acest articol mi se pare unul care promoveaza LED-urile si incearca sa ingroape becurile fluorescente la fel cum cele fluorescente au fost promovate sa ingroape pe cele cu filament.

  Nu avem noi ca popor o cultura ecologica sa reciclam becurile sau mai bine zis sa constientizam pericolele aduse de componentele nocive, insa daca ne gandim si cutitul este daunator pentru ca te poti taia…

 5. alex spune

  sunt daunatoare dar nu din cauza lucrurilor care se spun aici, adevarat la zeci de milioane de becuri aruncate la gunoi se aduna multe substante toxice. dar aia e o problema din viitor

  problema actuala este ca…dauneaza ochilor pielii,
  emite foarte multe radiatii ultraviolete,
  [practic este un bec de neon miniaturizat si fortat sa lumineze mai tare
  mie de exemplu mi-a decolorat foarte multe lucruri din casa
  radiatia UV nu este sanatoasa nici UVA nici UVC nici UVB

  incercati sa investiti in paneluri led, dar este practic imposibil din cauza preturilor,

 6. Razvan spune

  Nu mi se par daunatoare. Ba din contra, mi se par mult mai bune decat cele cu incandescenta. Folosesc doar becuri economice si sunt multumit de ele. Am modelul acesta http://www.cmall.ro/bec-economic-ehmbt-65w.html

 7. sabin spune

  O alta teapa inghitita de romani.Au aparut imediat becurile din „ciaina” de proasta calitate si cu indice de poluare imens.Am becuri economice osram din anul 1991 si merg iar cele aparute mai nou tin o zi max.o saptamana si fac fas.

 8. Kim spune

  Pana la urma cat economisesti cu becurile astea, am citit undeva ca nici 1%, adica omul aprinde in general becul seara maxim o ora, doua, am dreptate ce spun eu aici, deci faci vreo economie ca sa nu mai zic ca mai ai si iluminatul prost si nici nu stiu daca iti recuperezi banii de i-ai dat pe becurile astea economice intr-un an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata