Misterioasele cadouri spirituale pe care spaţiul cosmic le oferă astronauţilor

“Aproape toţi astronauţii au o experienţă spirituală în spaţiu. Partea interesantă este că exprimăm aceasta în moduri diferite. Vorbind cu majoritatea astronauţilor, am observat că am avut experienţe similare, dar reacţia noastră la ele diferă. Spre exemplu Jim Irwin a devenit foarte fundamentalist şi şi-a exprimat experienţa în termeni tradiţional religioşi. Charlie Duke a făcut acelaşi lucru. Alan Bean s-a întors la arta sa şi a devenit un artist Lunar. Eu, Edgar Mitchell, am mers spre filozofie şi ştiinţă, urmărind să înţeleg ce se petrece. Dar noi toţi am avut experienţe similare.” (Edgar Mitchell)

 

  • Efectul de cosmizare

În februarie 1971 astronautul Edgar Mitchell a experimentat fenomenul cunoscut sub denumirea de „efectul de cosmizare”, în cursul misiunii spaţiale Apollo 14.

Fiind în spaţiu, E.M. descrie că s-a simţit complet pătruns de un profund sens de conectare universală. Fără nici o avertizare, un sentiment de beatitudine, atemporalitate şi conectare a început să îl pătrundă. E.M. descrie cum instantaneu a devenit profund conştient că fiecare din atomii săi erau în legătură cu fragila planetă pe care o lăsase în urmă, şi pe care o vedea pe fereastră, şi cu fiecare atom din univers.

El descrie că a devenit conştient că Pământul cu fiinţele umane şi cele aparţinând celorlalte specii şi sisteme formau un tot sinergic. Sentimentul pe care l-a trăit cu intensitate a fost acela de euforie, prin simţirea acestei interconectări. Nu era nici primul, nici ultimul care simţea această „cosmică interconectare”.

Aşa cum afirmă E.M.: “în loc să fie o experienţă intelectuală, a devenit o cunoaştere foarte profundă, personală şi emoţională. Aceasta a fost o experienţă atât de profundă, încât m-a dus la un alt mod de a privi lucrurile. Mai târziu am realizat că ceea ce am experimentat ca stare în spaţiu se numeşte samadhi. Aceasta înseamnă că poţi percepe sinteza lucrurilor, dar experimentezi interconectarea lor la un nivel emoţional foarte profund.

Din acel moment din spaţiu, am înţeles că cosmologia pe care o avem de la ştiinţă, înţelegerea despre noi înşine, cine suntem şi cum am ajuns aici, sunt incomplete şi posibil eronate. A devenit imediat evident că noi de fapt nu înţelegem de ce suntem fiinţe conştiente sau cum se face că suntem fiinţe conştiente. Aceasta a fost ideea de bază pentru care am înfiinţat Institutul pentru Ştiinţe Noesice”.

Edgar Mitchell, ales în cel de-al cincilea grup de astonauţi în 1966, a fost pilot pe modulul lunar Apollo 14 (1971), fiind al şaselea om care a mers pe lună. Rusty Schweikart a simţit acelaşi lucru pe data de 6 martie 1969, în timp ce se afla în misiunea spaţială Apollo 9.

R.S. afirma: „când mergi în jurul Pământului timp de o oră şi jumătate, începi să realizezi că faci parte dintr-un imens întreg. Asta schimbă totul … trăieşti această senzaţie atât de profund încât simţi efectiv ce înseamnă noţiunea de Om„.

Schweikart, la fel ca şi Mitchell, a descris că a simţit foarte clar o conexiune universală, deosebit de profundă. Russell Louis „Rusty” Schweickart a devenit astronaut în octombrie 1963 şi a pilotat modulul lunar Apollo 9, 6 ani mai târziu.

 

  • Aterizarea pe lună – o experienţă profund spirituală

Alan Bean şi Jim Irwin au susţinut că aterizarea pe lună a fost o experienţă profund spirituală. Alan LaVern Bean a fost al patrulea om care a mers pe lună, în noiembrie 1969. El a fost selectat de NASA pentru al treilea grup de astronauţi, în 1963, şi a pilotat modulul lunar al misiunii Apolo 12, al doilea modul care a aterizat pe lună (în noiembrie 1969).

Într-un interviu acordat lui Dean Perry, Alan Bean afirma: “M-am simţit mai bine decât m-am simţit vreodată pe pământ. Niciodată nu m-am simţit aşa de puternic. Am simţit că pot alerga mai repede şi că nu voi obosi niciodată.”

James B. Irwin (Jim Irwin) a pilotat modulul lunar în timpul misiunii spaţiale Apollo 15 (1971), fiind al 8-lea om care a mers pe lună. Cartea sa „Să guvernezi noaptea”, descrie experienţa avută în timpul acestei misiuni spaţiale. După ce activităţile de după zbor au fost realizate, Jim a părăsit NASA şi a fondat High Flight, o organizaţie evanghelică, pentru a mărturisi experienţa sa.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.