Japonia: Demontarea unei nave devenite simbol al tsunamiului din 2011

Un oraş din nord-vestul Japoniei a început luni să demonteze epava unei nave de pescuit aduse pe uscat de tsunamiul din 2011 şi devenite între timp unul dintre simbolurile dezastrului, relatează France Presse.

Rămăşiţele vasului au fost binecuvântate în cadrul unei ceremonii înainte ca muncitorii să înceapă să demonteze nava lungă de 60 de metri, Kyotoku-maru nr. 18, au anunţat autorităţile din Kesenuma, un sat răvăşit de catastrofa naturală. Operaţiunea de dezasamblare a fost decisă după ce aproape 70% din populaţia locală s-a pronunţat într-un sondaj de opinie în favoarea acestui scenariu.

Lucrările ar urma se încheie la 19 octombrie, au adăugat autorităţile. ‘Îmi cer scuze dacă am deranjat victimele dezastrului prin prezenţa acestui vas, dar el a ajutat la ilustrarea riscurilor reprezentate de tsunami’, a declarat proprietarul său, citat de agenţia de presă japoneză Jiji.

Această decizie a pus capăt unor proiecte anterioare de a face din această navă un monument dedicat comemorării catastrofei, ce a omorât peste 18.000 de persoane şi a provocat un accident nuclear major la Fukushima.

Nava eşuată a pătruns circa 500 de metri în interiorul ţărmului, fiind purtată de valul uriaş de la 11 martie 2011, şi a rezistat unui incendiu de proporţii care a lovit acest mic oraş de pe coasta de nord-est a Japoniei chiar după tsunami.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.