Lavrov: Există încă şanse pentru o rezolvare politică a conflictului din Siria

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat luni, 9 septembrie, la finalul întrevederii cu omologul său sirian Walid Muallem, că, în pofida gravităţii situaţiei, este încă posibilă o rezolvare politică a conflictului din Siria, transmit EFE şi AFP.

‘Ne-am pus de acord asupra paşilor practici pe care îi vom parcurge în relaţiile cu alte state cu scopul de a da posibilitatea ajungerii la o rezolvare politică’, a spus Lavrov, într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei de la Damasc.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat, în pofida ‘gravităţii situaţiei’, Moscova şi Damascul sunt convinse că ‘încă există şanse pentru rezolvarea politică’ a conflictului din Siria. Lavrov a subliniat că în ultimii doi ani Rusia a menţinut contacte cu toate grupările siriene fără excepţie şi că ‘va continua să acţioneze pentru a le convinge că nu există alternativă la conferinţa internaţională’ consacrată Siriei, Geneva 2. ‘Dacă în aceste contacte auzim ceva ce poate fi util cauzei, nu ezităm să-i invităm la Moscova pe toţi cei care sunt interesaţi de pace în Siria, pe cei care sunt interesaţi de o rezolvare politică şi care resping un scenariu militar’, a spus Lavrov.

Atacul chimic comis pe 21 august în Siria a fost fabricat, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova. ‘Există evaluări profesionale, făcute de membra comisiei de anchetă a ONU Carla del Ponte. Ea deţine informaţii privind utilizarea de arme cu substanţe chimice şi toxice de către rebeli. În plus, maica Agnes a acordat recent un important interviu despre evenimentele care au precedat 21 august şi despre ceea ce se întâmplă în regiunile creştine din Siria. Există, în fine, fapte care privesc evenimentele din 21 august şi care dovedesc, în opinia noastră, că (acest atac) este o punere în scenă fabricată’, a subliniat Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti.

La rândul său, Muallem a declarat că ‘nu s-au epuizat posibilităţile diplomatice pentru o rezolvare’ pe calea negocierii, arătând că aceasta este singura soluţie pentru criza din ţara sa. ‘Dar, dacă se produce o agresiune, poziţia noastră se va schimba’, a avertizat el.

Muallem a exprimat totodată disponibilitatea guvernului de la Damasc de a primi din nou comisia de experţi a ONU pentru a verifica pe teren ‘posibila folosire a armelor chimice’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.