EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Lucia Varga: România trebuie să fie precaută în cazul proiectului de la Roşia Montană

România trebuie să fie precaută atunci când vorbim despre proiectul Roşia Montană, a declarat, luni, 9 septembrie, la Digi24, Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

‘Există un impact semnificativ asupra mediului în cazul activităţilor miniere, dar legislaţia creează cadrul necesar, astfel încât aceste activităţi să nu producă pagube asupra mediului. România trebuie să fie precaută în cazul proiectului de la Roşia Montană şi este un principiu de bază (…) Proiectul de la Roşia Montană, fiind un proiect de exploatare a resurselor, este încadrat cu impact asupra mediului ca orice activitate de exploatare minieră’, a afirmat Varga.

Potrivit oficialului, România trebuie să se raporteze strict la legislaţia europeană de mediu în cazul proiectului de la Roşia Montană şi trebuie puse în balanţă beneficiile sociale şi economice în raport cu distrugerile aduse mediului înconjurător.

‘Trebuie să ne raportăm strict la legislaţia europeană care a fost transpusă în legislaţia de mediu românească şi să o aplicăm întocmai. Acest proiect /Roşia Montană, n.r./ este o lege specială care creează derogări de legislaţia de mediu. Repet, trebuie să aplicăm legislaţia de mediu existentă, nu să avem derogări de la aceasta. Trebuie să punem în balanţă dacă beneficiile sociale şi economice sunt mai mari decât distrugerile mediului. România ar trebui să se poziţioneze ca o ţară care aplică principiile unei dezvoltării durabile, deci trebuie să ne gândim la generaţiile viitoare. Nu trebuie o lege specială pentru acest proiect, ci trebuie aplicată legislaţia de mediu’, a punctat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că proiectul referitor la Roşia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi respins, acelaşi parcurs urmând să fie şi la Camera Deputaţilor. Şeful Guvernului a precizat faptul că a venit la Parlament pentru a se asigura că proiectul de lege va fi pus ‘rapid’ pe ordinea de zi.

La rândul său, Crin Antonescu, preşedintele PNL, a menţionat că proiectul de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi a precizat că face afirmaţia în nume strict personal.

‘(…)Proiectul fie ar trebui retras (…), fie trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore care în acest moment împiedică aprobarea acestui proiect’, a argumentat liderul PNL.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Documentul ar fi trebuit să ajungă în Parlament pentru dezbatere, însă luni, 9 septembrie, şedinţa Birourilor permanente reunite, care decideau înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană, a fost anulată.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

În ultimele zile, mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţara împotriva proiectului Roşia Montană.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelu spune

    Ce să se gîndească la generațiile viitoare? La noi, ca porcul: „Numai ăsta că-i cald”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata