EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Patriarhul Daniel: Maica Domnului este icoana vie a Bisericii

0

Maica Domnului este icoana vie a Bisericii, care străjuieşte întreg anul bisericesc, a afirmat, duminică, 8 septembrie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală.

În ziua Naşterii Maicii Domnului, Întâistătătorul BOR a evidenţiat „legătura tainică” dintre Sfânta Cruce şi Maica Domnului, evidenţiind faptul că, atunci când Hristos se afla răstignit, Mântuitorul i-a cerut mamei sale să devină maică a ucenicului său Ioan, aflat, alături de aceasta, lângă cruce.

„Prin aceasta Maica Domnului devine maică spirituală a tuturor creştinilor, din maică după trup a lui Hristos, primind vocaţia de a fi maică duhovnicească”, a spus Patriarhul.

El a explicat că sărbătoarea naşterii Maicii Domnului a fost rânduită pe 8 septembrie, pentru că această cifră semnifică veşnicia, infinitul.

De asemenea, Patriahul Daniel a arătat că Maica Domnului străjuieşte anul bisericesc, naşterea sa fiind sărbătorită în septembrie, la începutul acestuia, iar adormirea în august, în ultima lună a anului bisericesc.

În contextul marcării Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, în predica rostită la Catedrala Patriarhală, înaltul ierarh ortodox a reliefat importanţa crucii în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, afirmând că ea este „semnul iubirii smerite şi jertfelnice a lui Hristos care învinge păcatul şi Moartea”.

Patriarhul a amintit astfel numirea crucii „cea de viaţă făcătoare”, „lumina vieţii creştine”, pe care „ţăranul ortodox o aşează pe porţile curţilor, sfinţind spaţiul şi timpul său”, la răscrucea drumurilor, la izvor, pe pâine, înainte de a o băga în cuptor, ori pe mormintele celor dragi, Hristos fiind „calea”, „apa cea vie” şi „pâinea” şi speranţa spre înviere a acelora care-i urmează chemarea.

Credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc duminică Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, aşa cum este numită în popor prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.