Rovana Plumb: Acordul de mediu pentru Roşia Montană, în funcţie de decizia Parlamentului

Ministerul Mediului se va pronunţa în cazul exploatării de la Roşia Montană în ceea ce priveşte acordul de mediu în funcţie de decizia luată de Parlament, în urma dezbaterilor, a anunţat ministrul Rovana Plumb, sâmbătă, la Oradea.

Potrivit ministrului, prin noile condiţii impuse, acest proiect ar putea deveni „cel mai sigur din Europa”, fiind raportat la tehnologiile şi standardele aplicate în Italia, Spania, Finlanda şi Suedia, astfel încât procedurile existente acolo să fie aplicate şi în România.

„Sunt convinsă că în urma dezbaterilor din Parlament se va contura şi punctul de vedere privind această investiţie. Am avut curajul de a aduce în dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca şi cel privind gazele de şist, care concură la independenţa energetică a României”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb.

Ea a menţionat că ministerul a lucrat, de la începutul anului, la acest nou proiect privind Roşia Montană, alături de echipa guvernamentală, deoarece proiectul prezentat în anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu şi al interesului naţional.

„Am gândit un nou proiect, am negociat astfel încât să obţinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, să poată să răspundă tuturor cerinţelor prin standardele de mediu europene şi nu numai, internaţionale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu şi am respectat toate condiţiile impuse prin legislaţia europeană în domeniu”, a dat asigurări ministrul.

În ceea ce priveşte garanţiile financiare, s-a prevăzut dublarea cuantumului prevăzut în contractul prezentat în anii anteriori. Astfel, a precizat ministrul, garanţia de mediu a crescut de la 76 milioane de dolari la 146 de milioane de dolari. Garanţia de mediu va acoperi închiderea progresivă şi reabilitarea minei la cele mai înalte standarde de mediu, închiderea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor de deşeuri miniere, monitorizarea post-închidere.

Totodată, a spus Plumb, s-au luat măsuri de siguranţă sporită, inclusiv în caz de accident; s-au luat în calcul protejarea biodiversităţii şi monitorizarea continuă a calităţii aerului, solului şi apei; s-a redus la o treime din limita admisă, de 10 ppm, privind utilizarea cianurilor, la 3 ppm concentraţie în iazul de decantare; s-a adus cea mai nouă tehnologie în domeniu.

„Noi, Ministerul Mediului, am făcut o propunere prin Guvern transmisă către Parlament şi am impus toate standardele de mediu. Acordul de mediu privind Roşia Montană va fi dat în funcţie de decizia luată de Parlamentul României, în urma dezbaterilor publice”, a conchis Rovana Plumb.

Ministrul Mediului se află în vizită sâmbătă şi duminică în Bihor. Programul a cuprins sâmbătă dimineaţă o întâlnire cu primarii bihoreni în sala mare a Prefecturii, urmând să participe la un seminar european intitulat „La muncă egală, salarii egale”, ce va avea loc la Hotel Continental şi la care va participa şi Zita Gurmai, şefa femeilor socialiste din Parlamentul European. Ulterior, Rovana Plumb este invitată la conferinţa judeţeană a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bihor, care îşi vor alege conducerea.

După conferinţa bihorencelor din PSD, Rovana Plumb va merge la Holod, unde va lua parte la omagierea lui Iosif Vulcan, urmând ca duminică să facă o vizită la fabrica Holcim din Aleşd, unde i se va prezenta o instalaţie de recuperare a energiei termice, unică în Europa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.