AFP: Guvernul dă înapoi în proiectul de exploatare a unei mine de aur

Coaliţia la putere în România a cedat luni presiunii străzii şi şi-a retras sprijinul faţă de un proiect de lege contestat în favoarea unei gigantice mine de aur canadiene, dar exploatarea minieră nu este îngropată, estimează analiştii, transmite AFP.

La o zi după o mobilizare-record împotriva acestui proiect minier care prevede folosirea de mari cantităţi de cianură, primul ministru ce centru-stânga Victor Ponta a anunţat că proiectul de lege adoptat de guvernul său cu două săptămâni mai devreme pentru accelerarea începerii extracţiei ‘va fi respins’ de parlament.

‘Există o majoritate parlamentară împotriva acestui proiect, el va fi respins’, a declarat Ponta, la sfârşitul unei reuniuni la Parlament.

Dezvoltat de compania canadiană Gabriel Resources, prin filiala sa Roşia Montană Gold Corporation, proiectul ar necesita utilizarea a circa 12.000 de tone de cianură pe an, ameninţând, potrivit arheologilor, galerii miniere din epoca romană. Compania promite sute de locuri de muncă şi respectarea normelor de mediu.

Reacţionând la ‘informaţiile de presă’ privind revenirea guvernului, Gabriel Resources a indicat că ‘dacă proiectul de lege este respins, compania va analiza toate căile de recurs posibile (…) inclusiv o acţiune în justiţie pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale privind investiţiile’.

Declaraţiile-surpriză ale lui Ponta au intervenit la puţin timp după ce preşedintele Senatului, Crin Antonescu, co-preşedinte, ca şi el, al coaliţiei de centru-stânga la putere, USL, a declarat că proiectul de lege trebuie fie retras de guvern, fie respins de aleşi, comentează AFP.

Antonescu s-a referit mai ales la opoziţia crescândă a opiniei publice.

Duminică, peste 15.000 de români, în majoritate tineri, au defilat ore în şir în marile oraşe ale ţării pentru a cere retragerea acestui proiect de lege contestat, precum şi abandonarea pur şi simplu a planurilor care prevăd crearea celei mai mari mine de aur sub cerul liber din Europa, la Roşia Montana, o localitate din Transilvania.

Deşi a promis să blocheze exploatarea aurului pe bază de cianură la Roşia Montană în timpul campaniei electorale, guvernul Ponta a adoptat, spre surpriza generală, la sfârşitul lui august, un proiect de lege care facilitează exproprierile şi obţinerea permiselor necesare pentru această mină controversată. Primul ministru a stârnit apoi confuzie şi a suscitat ironii anunţând că, în calitate de deputat, va vota împotriva acestui proiect de lege.

Opozanţii proiectului de lege au salutat luni o ‘victorie’, ‘mai ales pentru tinerii manifestanţi din marile oraşe neafiliaţi la partide politice’, potrivit Alinei Mungiu, preşedinte al unui ONG care luptă împotriva corupţiei, Alianţa pentru o Românie Curată. Dar proiectul nu este îngropat, subliniază ei.

‘Este o victorie, dar ea intervine într-un război care durează de peste 10 ani şi în care am trăit deja momente când credeam că am câştigat’, a declarat pentru AFP Mircea Toma, preşedintele asociaţiei de apărare a statului de drept Active Watch. ‘Pentru moment avem de-a face cu simple declaraţii ale oamenilor politici, or există riscul ca proiectul să fie repus pe masă mai târziu’, a subliniat el.

Soarta minei depinde acum de ministrul mediului, Rovana Plumb, al cărui minister trebuie să dea un aviz crucial privind impactul asupra mediului, în lipsa căruia proiectul va rămâne blocat, mai scrie France Presse.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.