Ban Ki-moon face apel la distrugerea armelor chimice din Siria sub controlul ONU

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel luni la înfiinţarea în Siria a unor zone supervizate de Naţiunile Unite unde să poată fi distruse armele chimice ale acestei ţări, transmit agenţiile internaţionale de presă.

El a declarat în faţa presei că ar putea propune crearea acestor zone în Consiliul de securitate al ONU, în cazul în care echipa de anchetă a Naţiunilor Unite confirmă folosirea de arme interzise în conflictul sirian, în vederea depăşirii ‘paraliziei stânjenitoare’ cu care se confruntă forul de decizie al ONU în privinţa Siriei.

‘Am studiat posibilitatea de a cere de urgenţă Consiliului de securitate să ordone transferul imediat al stocurilor de arme şi precursori chimici în zone din Siria unde să poată fi depozitate în siguranţă şi distruse’, a precizat Ban Ki-moon.

Secretarul general al ONU a făcut acest anunţ la scurt timp după ce ministrul de externe Serghei Lavrov a îndemnat Siria să permită supervizarea internaţională a arsenalului său chimic pentru a evita o intervenţie militară occidentală.

Ban Ki-moon a salutat această propunere rusă şi a estimat că Siria ar trebui să o ‘accepte’, adăugând că într-un asemenea caz va avea loc ‘o acţiune foarte rapidă’ a comunităţii internaţionale pentru a se asigura că respectivele stocuri sunt distruse. Dar, a avertizat el, Siria ‘trebuie mai întâi şi înainte de toate să-şi dea acordul’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.