EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Băsescu: România se raliază poziţiei luate de 11 state din G20 faţă de Siria

România se raliază poziţiei luate de liderii a 11 state din grupul G20 faţă de situaţia din Siria cu prilejul unei întâlniri de la Sankt Petersburg, a anunţat luni preşedintele Traian Băsescu.

„Ieri, România a adoptat o poziţie cu privire la Siria şi este obligaţia mea să o aduc la cunoştinţa mass-media, publicului, având în vedere că este un angajament politic pe care România şi-l asumă. (…) În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze acestei declaraţii (făcută în marja reuniunii grupului G 20 – n.r.) a celor 11 state. Aş vrea să enumăr cele 11 state semnatare ale declaraţiei: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA„, a susţinut Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a spus că nu a fost necesară convocarea CSAT pentru a discuta pe marginea acestui subiect, pentru că asupra valabilităţii declaraţiei respective s-a consultat cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu „structurile de securitate ale statului”.

El subliniază că semnatarii Declaraţiei fac apel la un răspuns internaţional ferm, în aşa fel încât astfel de evenimente să nu mai aibă loc.

„Semnatarii susţin şi sprijină consecvent o rezoluţie fermă a Consiliului de Securitate a ONU, având în vedere responsabilităţile pe care Consiliul de Securitate le are. Vă dau o foarte scurtă explicaţie: faptul că în problema siriană, datorită disputelor dintre membrii cu drept de veto, nu s-a putut adopta o rezoluţie, este marcat în această declaraţie, iar România este una din ţările care susţin fără rezerve nevoia ca problemele de acest gen să fie rezolvate în Consiliul de Securitate, şi nu cu forţa armelor”, mai subliniază Băsescu.

Declaraţia celor 11 state cere experţilor ONU să prezinte cat mai curând cu putinţă rezultatul anchetei pe care au desfăşurat-o şi o desfăşoară cu privire la atacul din 21 august, din suburbiile Damascului.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, un aspect important îl reprezintă faptul că declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară, ci că trebuie găsită o soluţie paşnică, politică.

„Deşi nu este brutal afirmat, declaraţia lasă deschise ambele opţiuni. Chiar dacă în cea mai mare parte a declaraţiei se vorbeşte despre ONU, Geneva şi soluţii politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este o soluţie viabilă pentru Siria, nu se închide complet varianta unui atac fără trupe la sol asupra resurselor militare ale Siriei. (…) Nu aş vrea să revin la un lucru pe care l-am mai spus, îl reamintesc totuşi: soluţia militară, indiferent cât de precisă ar fi, implică riscuri majore. În primul rând, riscul de reacţie a Damascului, de reacţie militară, în al doilea rând, riscul de extindere a conflictului la nivel regional, având în vedere că pe teritoriul Siriei acţionează foarte multe formaţiuni militare sau militarizate care nu sunt sub control politic”, a adăugat preşedintele.

În context, el a subliniat că în cazul Siria conflictul militar trebuie evitat.

Liderii şi reprezentanţii Australiei, Canadei, Franţei, Italiei, Japoniei, Republicii Coreea, Arabiei Saudite, Spaniei, Turciei, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii au semnat o declaraţie comună la reuniunea G20 de la Sankt Petersburg, Rusia, de săptămâna trecută.

Reprezentanţii celor 11 state au condamnat atacul cu arme chimice de la 21 august din suburbiile Damascului. Potrivit acestora, dovezile indică în mod clar guvernul sirian ca fiind responsabil pentru acest atac.

„Facem apel la un răspuns internaţional ferm la această gravă încălcare a regulilor după care se conduce lumea şi abuz la adresa conştiinţei mondiale, care să transmită un mesaj clar că acest tip de atrocitate nu se mai poate repeta niciodată. Cei care au comis aceste crime trebuie traşi la răspundere. (…) Susţinem demersurile întreprinse de Statele Unite şi de alte ţări pentru reimpunerea interdicţiei asupra utilizării armelor chimice”, se arată în documentul redactat de cele 11 state.

Semnatarii critică, totodată, Consiliul de Securitate al ONU, considerând că este „paralizat de doi ani şi jumătate”, de când a izbucnit conflictul sirian.

Totodată, cele 11 state au făcut apel ca misiunea ONU de stabilire a faptelor să îşi prezinte rezultatele cât mai curând posibil şi la Consiliul de Securitate să acţioneze în consecinţă.

În acelaşi timp, documentul recunoaşte faptul că acest conflict din Siria nu are o soluţie militară şi semnatarii reafirmă angajamentul de a căuta o reglementare politică paşnică prin punerea în aplicare în totalitate a Comunicatului de la Geneva 2012.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata