EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

BBC: România face campanie pentru a ucide câinii vagabonzi după moartea unui băiat

Sute de români au demonstrat în sprijinul unui plan de a ucide câinii vagabonzi din capitală după ce un băiat de patru ani a fost muşcat până la moarte, notează BBC, luni în ediţia online.

 Primarul Bucureştiului Sorin Oprescu afirmă că un referendum va avea loc pe 6 octombrie pentru a-i întreba pe locuitori dacă sunt de acord cu „eutanasierea” câinilor fără stăpân.

Susţinătorii măsurii au organizat un miting în centrul oraşului duminică.

O haită de câini l-a atacat pe băiat lângă un parc în urmă cu o săptămână. Oraşul este considerat că are aproximativ 65.000 de câini vagabonzi.

Cei care fac campanie în numele grupului pentru protecţia animalelor 4Pfoten /Patru Labe/ cer autorităţilor să adopte ca soluţie sterilizarea în masă a câinilor, în loc de sacrificare.

Directorul de campanie al grupului Gabriel Păun a declarat pentru BBC că 4Pfoten a castrat câini fără stăpân în Bucureşti, dar că un efort mult mai mare este necesar la nivel naţional pentru a avea un impact asupra populaţiei canine.

„În ultimii ani am castrat 100.000 de câini în România în total, 10.600 dintre aceştia în Bucureşti. Dar nu este suficient, acesta este un proiect privat voluntar – avem nevoie de ei să facă acelaşi lucru la nivel naţional”, a spus el.

„Nu este o problemă locală, este naţională – chiar dacă Bucureştiul va fi liber de maidanezi, câinii nu au frontiere administrative – se vor întoarce”, a subliniat el.

Potrivit oficialilor de la supravegherea animalelor, aproximativ 1.100 de persoane au fost muşcate de câini fără stăpân în Bucureşti în primele patru luni ale acestui an.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să adopte o lege privind eutanasia pentru maidanezi, spunând că „oamenii sunt mai presus de câini”, aminteşte BBC.

Site-ul de ştiri Balkan Insight afirmă că potrivit legislaţiei actuale, câinii vagabonzi trebuie duşi în adăposturile existente, unde ar trebui să stea 14 zile, timp în care pot fi adoptaţi.

Dar problema este că mulţi câini nu sunt adoptaţi în această perioadă şi adăposturile de câini sunt supraaglomerate.

Bunica băieţelului sfâşiat de câini a participat la demonstraţia de duminică. Aurica Anghel a spus: „Sper într-o schimbare în bine – Nu vreau să mai văd câini pe stradă”.

O altă manifestantă a declarat că în cartierul ei haite de câini cutreieră străzile după lăsarea întunericului şi a adăugat: „Mi-e frică să ies”.

Potrivit lui Păun, 4Pfoten face acum lobby printre parlamentarii români într-un efort de a preveni ca uciderea în masă să meargă mai departe.

El a mai spus că un proiect de lege – în discuţie de ani de zile – prevede sterilizarea în masă, dar 4Pfoten se teme acum că ar putea fi modificat pentru a legaliza sacrificarea câinilor vagabonzi.

„Tocmai am primit o scrisoare ce spune că trebuie să plecăm mâine dimineaţă, aşa că ei ne opresc să facem /castrarea/”, a afirmat el, dar a adăugat: „Noi nu vom pleca, pentru că avem un contract pentru a prinde câinii, a-i castra şi a-i duce la adăpost pentru adopţie”.

El a mai remarcat că problema necesită o soluţie la sursă – trebuie îmbunătăţită cultura proprietarilor de animale de companie. Sancţiuni dure sunt necesare pentru cei care şi-au abandonat câinii, iar autorităţile trebuie să introducă microcipul de câini, astfel încât proprietarii să fie urmăriţi, precum şi paşapoartele pentru animalele de companie, a adăugat el.

De asemenea, el s-a plâns că utilizarea termenului de „eutanasie” este înşelătoare, deoarece planul este de a-i omorî şi pe câinii sănătoşi, nu numai pe cei bolnavi, agresivi sau foarte bătrâni.

„Am făcut propriul nostru sondaj de opinie, iar dacă se schimbă cuvântul cu +ucidere+, nimeni nu vrea aşa ceva”, a încheiat el, citat de BBC.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata