Mariana Câmpeanu a semnat un acord de cooperare interinstituţională cu ministrul muncii din Belgia

Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, Mariana Câmpeanu, a semnat marţi, 10 septembrie, la Bruxelles, un acord de cooperare interinstituţională cu ministrul federal al muncii din Belgia, Monica De Coninck, care prevede, printre altele sisteme de control pentru prevenirea potenţialelor efecte negative ale ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru lucrătorii români de la 1 ianuarie 2014.

‘Este important să avem un club european, dar dacă eşti membru al acestui club asta implică anumite drepturi, dar şi datorii şi responsabilităţi. Dacă eşti membru al clubului, unul dintre elemente este că trebuie să te ajuţi reciproc cu ceilalţi pentru a deveni mai puternici şi mai buni. Din acest motiv sunt foarte încântată să o primesc pe colega mea din România, care este foarte conştientă de aceste provocări. M-a întrebat acum câteva luni dacă putem să realizăm o reactivare a actului de cooperare între ţările noastre şi am cerut administraţiei noastre să caute fostul document şi să-l facă mai actual şi să-i dea o nouă dinamică’, a declarat Monica De Coninck în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Ministerului federal al Muncii, unde a fost semnat şi acordul de cooperare.

‘Toată lumea ştie că în ianuarie 2014 restricţiile care încă există astăzi privind lucrătorii din România şi Bulgaria vor ajunge la termen după 7 ani. Din acest motiv este chiar interesant să discut nu numai posibilitatea lucrătorilor de a lucra în orice ţară din UE, dar şi să dezvolt sisteme de control şi de prevenire a tot felul de efecte negative pe care nu le dorim’, a mai spus ministrul belgian.

Printre chestiunile în care România şi Belgia ar putea coopera, ea a enumerat rata mare a şomajului în rândul tinerilor, schimbul de experienţă în domeniul implementării proiectelor pentru integrarea romilor, al dialogului social, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă.

La rândul ei, Mariana Câmpeanu şi-a exprimat bucuria pentru semnarea unui ‘acord de colaborare extins care o să cuprindă majoritatea problemelor pe care un minister al muncii le are de rezolvat’ şi pentru faptul că omoloaga sa Monica De Coninck a răspuns atât de repede iniţiativei sale de semnare a acestui acord de cooperare.

‘În contextul liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari, guvernul României a hotărât să găsească acele metode de cooperare cu ţările UE pentru a respecta acest drept la libera circulaţie a lucrătorilor, a proteja lucrătorii români împotriva exploatării şi a rezolva prin cooperare orice probleme ar putea să apară pe teritoriul unui stat. Am rugat-o pe colega mea, dna ministru De Coninck, să ne extindem colaborarea, având în vedere tradiţia de dialog al Belgiei’, a declarat ministrul român al muncii.

Ea a dat asigurări că colaborarea nu va fi una formală, ci instituţională ‘în aşa fel încât fiecare problemă să fie rezolvată de instituţiile cu specificul respectiv din fiecare ţară’.

‘Cred că în perioada următoare o colaborare strânsă între instituţiile care controlează legalitatea pieţei muncii va fi benefică şi pentru Belgia, şi pentru România. În acest fel se va evita şi exploatarea lucrătorilor români, dar nu vor interveni nici modificări pe piaţa salariilor sau a condiţiilor de muncă din Belgia. Mă refer la dumpingul salarial care poate să apară în astfel de condiţii’, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Întrebată dacă intenţionează se semneze până la sfârşitul anului astfel de acorduri de cooperare cu toate ţările care menţin încă restricţii pentru români şi bulgari pe piaţa muncii, ministrul a precizat că se doreşte realizarea de astfel de înţelegeri cu toate statele UE şi că s-a început cu cele care au liberalizat mai devreme piaţa muncii pentru lucrătorii din cele două ţări.

‘Am încheiat astfel de acorduri cu Italia şi Cipru, cu Olanda, suntem în curs de a încheia o astfel de colaborare cu Marea Britanie şi vom dezvolta această colaborare cu Irlanda şi cu alte state, pe măsură ce întâlnirile bilaterale vor avea loc. Legislaţia muncii este diferită în fiecare stat membru şi, atunci, ca să poţi găsi metodele de a evita unele abuzuri care pot să apară pe piaţa muncii, trebuie să ai o colaborare bilaterală ca să vezi care din legislaţia fiecărei ţări poate fi coordonată şi aplicată pentru evitarea acestei situaţii’, a mai afirmat Mariana Câmpeanu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.