Plăţile suspendate către Ungaria vor începe în câteva zile, afirmă Hahn

Ungaria are o şansă de a realoca finanţarea suspendată a UE şi a o cheltui până la sfârşitul anului după un acord încheiat luni Bruxelles, informează agenţia MTI.

Plăţile pentru programele suspendate finanţate de UE vor începe în următoarele câteva zile, a anunţat Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională, după ce s-a întâlnit cu Janos Lazar, şeful echipei primului ministru ungar, la Bruxelles.

Hahn a subliniat că Ungaria nu va pierde aceşti bani dacă va fi în măsură să îi cheltuiască în mod corespunzător până la sfârşitul anului. Acest lucru, a adăugat el, este de asemenea în interesul Comisiei Europene.

Lazar a declarat la rândul său că Ungaria a acceptat propunerea Comisie asupra unei corecţii de 5 procente în cazul a zece programe operative ce au legătură cu problema de înregistrare de la Camera de Ingineri şi cerinţa cunoaşterii noţiunilor de bază ale limbii maghiare.

Hahn a indicat că sancţiunea a fost necesară din cauza unor deficienţe în contractele anterioare.

„Mă bucur că Ungaria acceptă corecţiile financiare propuse… Important este că acest lucru înseamnă că banii corectaţi nu sunt pierduţi şi permit Ungariei să îi reinvestească în alte proiecte”, a declarat Hahn. „Aceasta înseamnă de asemenea că odată ce acţiunile corective sunt verificate şi evaluate, plăţile pot fi reluate pentru programele în cauză, iar aceasta într-o chestiune de zile”.

Oficiali de la Bruxelles au declarat mai devreme că Ungaria a fost criticată pentru cerinţele ei ca părţile participante la licitaţiile pentru proiectele de dezvoltare să fie membre ale Camerei de Ingineri ungare şi să vorbească limba maghiară, ceea ce UE a considerat a fi o
formă de discriminare.

Lazar a declarat că acordul cu Bruxellesul este unul corect. Guvernul a decis să accepte corecţia propusă pentru că Ungaria ar avea o şansă de a putea folosi fondurile în cauză.

Lazar a estimat corecţia financiară că se ridică la 230 – 250 milioane de euro. El a adăugat că drept urmare a acordului de astăzi, 2 miliarde de euro din finanţarea UE vor putea „circula” din nou în Ungaria.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.