Preşedintele ANAF: Primele rezultate ale proiectului de modernizare sunt aşteptate în 2015

Primele rezultate ale proiectului de modernizare a administraţiei fiscale din România, care se va derula în perioada 2013-2018, sunt aşteptate în anul 2015, a declarat marţi, 10 septembrie, la conferinţa de lansare a proiectului, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/, Gelu Diaconu.

 În 2015, Fiscul va achiziţiona sistemul pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat preşedintele ANAF.

Proiectul, realizat în colaborare cu Banca Mondială, este în valoare de 70 de milioane de euro şi va oferi asistenţă financiară şi tehnică pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatică şi alte tipuri de infrastructură tehnologică, pregătire profesională.

În urma implementării proiectului se aşteaptă creşterea nivelului veniturilor colectate, ca pondere în PIB, creşterea conformării voluntare cu 5% la declararea impozitelor principale, scăderea costului colectării de la 1,1% la 0,9%, creşterea cu 15% a satisfacţiei contribuabililor, scăderea costurilor de conformare pentru persoanele juridice de la 222 ore pe an la 176 ore pe an.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, România se află pe ultimul loc în regiune la indicele de eficienţă a colectării CAS şi pe penultimul loc la TVA, devansând doar Letonia.

Cea mai mare parte a resurselor financiare din proiect va fi destinată achiziţionării de echipament informatic – 72%, 50 milioane euro, din care 32 milioane euro pentru software. Pentru achiziţionarea de servicii tehnice sunt alocaţi 3,4 milioane euro (5%), pentru asistenţă tehnică şi consultanţă – 12 milioane euro (17%), pentru cursuri de formare profesională – 3,5 milioane euro (5%).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Doar tampitii pot sa creada cresterea colectarii fiscale in Romania doar pe baza de echipamente informatice inclusiv software! Cele 70 milioane euro vor ajunge in buzunarele firmelor de partid ce vor furniza echipamente depasite si software neadecvat gen SIVECO. Evaziunea fiscala se va diminua doar prin cresterea numarului de inspectori fiscali si a frecventei actiunilor de inspectie ( minim o inspectie fiscala generala in fiecare an, in cazul celor buni-platnici, si 3-6 inspectii anual in cazul evazionistilor de tip mafiot ). In urma reorganizarii nu s-a facut nimic in acest sens. Dimpotriva, dupa reorganizare,la fisc nu mai sunt inspectori specializati. De exemplu,pentru inspectii la operatorii cu produse accizabile ! Singurii inspectori fiscali profesionisti pe linie de accize au ramas la vami, expierenta lor nefiind valorificata prin preluarea personalului in cauza la AJFP ! Ca urmare, in prezent in Romania nu se mai fac reale inspectii fiscale pe linie de accize, evaziunea in domeniul respectiv crescand aklarmant in ultimele luni !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.