PSD, PNL şi PDL susţin proiectul de lege privind câinii comunitari în forma adoptată de comisii

Grupurile parlamentare ale PSD, PNL şi PDL susţin proiectul de lege privind câinii comunitari în forma adoptată de Comisiile juridică şi de administraţie publică, care prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, după care poate fi eutanasiat.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a precizat la dezbaterile generale din plen că deputaţii democrat-liberali agreează proiectul în forma propusă de comisii.

„Dacă în 2011 legea care a trecut de Parlament nu era contestată la CCR, astăzi nu mai aveam acel tragic accident”, a spus Mircea Toader.

El a adăugat însă că, prin modificările aduse, proiectul de lege este mult mai clar.

„Prin această lege care va trece prin Parlament, şi eu cred că toţi vom fi de acord cu ea, putem să elucidăm această problemă care a creat acel accident tragic, ce nu poate fi cuantificat. Fac un apel către guvern şi autorităţile locale să găsească resursele pentru a-i aduna (n.r. – pe câini)”, a mai spus Toader.

Deputatul PSD Ioan Adam a explicat că proiectul de lege de modificare a ordonanţei privind câinii comunitari a fost pus în acord cu exigenţele deciziei Curţii Constituţionale.

„Aşa cum ne-a cerut CCR, eutanasierea este ultima măsură care va fi luată. (…) Am creat posibilitatea pentru iubitorii de câini care nu sunt dispuşi să adopte, aceste asociaţii mărinimoase, să vină şi să contribuie pe lângă autorităţile locale, să-şi arate afecţiunea pentru aceste animale cu fonduri pentru a putea să salvăm un număr mai mare de animale”, a spus Adam.

Deputatul liberal Laurenţiu Ţigăeru Roşca consideră că în termenul de 14 zile stabilit pot decurge toate etapele privind recuperarea şi adoptarea câinilor comunitari.

„Important e că nu mai există posibilitatea returnării în teritoriu a câinilor. Acest lucru era periculos şi incontrolabil, pentru că puteam şti de câte ori pot fi întorşi aceşti câini în teritoriu şi recuperaţi, dar nu puteau controla costurile”, a subliniat Ţigăeru.

El a afirmat că, în continuare, rămân o problemă câinii din gospodăriile rurale, „sursă a câinilor fără stăpân”, care trebuie sterilizaţi. Ţigăeru a precizat că deputaţii liberali susţin proiectul în forma adoptată de comisii.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat marţi pe articole de plenul Camerei Deputaţilor şi va intra la votul final după prânz.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata