Alba: Minerii blocaţi în galerie la Roşia Montană vor reînnoirea contractelor cu RMGC

Cei 15 angajaţi ai companiei „Roşia Montană Gold Corporation” care s-au blocat, miercuri, în galeria Cătălina-Monuleşti, solicită aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană, ei temându-se că nu le vor mai fi reînnoite de companie contractele pe perioadă determinată care expiră la sfârşitul acestei luni.

În condiţiile în care mare parte din angajaţii RMGC sunt angajaţi pe perioadă determinată, iar contractele expiră la sfârşitul lunii septembrie, protestatarii se tem că acestea nu vor mai putea fi reînnoite.

Oamenii care s-au blocat în mină lucrau în schimbul I şi au anunţat, atunci când ar fi trebuit să aibă pauza de masă, că refuză să iasă la suprafaţă. Ei muncesc în galerie la lucrări de conservare a acesteia.

La galerie este aşteptat să ajungă pentru a discuta cu minerii prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, care şi-a exprimat public de mai multe ori susţinerea pentru proiect.

De asemenea, liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, a spus că vrea să intre în galeria minieră pentru a vorbi cu cei 15 mineri.

La RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, angajaţi, cei mai mulţi, pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni. Contractele angajaţilor expiră la sfârşitul lunii septembrie. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Euge Furdui. În prezent, rata şomajului în comuna Roşia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a menţionat, săptămâna trecută,primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiază între 105 şi 110 familii, a afirmat primarul.

Circa trei sute de angajaţi ai companiei „Roşia Montană Gold Corporation” şi localnici s-au adunat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.

Dacă marţi mitingul şi marşul de protest au fost neautorizate, de această dată manifestaţia este una autorizată, după cum a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, maior Cosmin Jurcoveţ.

Organizatorii manifestaţiei au solicitat aprobare pentru organizarea protestului timp de o lună, între orele 10 şi 21. Între orele 10 şi 19, participanţii au voie să se deplaseze pe traseul Piaţa Veche şi sediul administrativ al RMGC, pe o bandă, fără să blocheze circulaţia, iar între orele 19.00 şi 21.00 au dreptul să meargă în marş până în Gura Roşiei, pe drumul judeţean, pe o distanţă de câţiva kilometri, de asemenea fără să afecteze traficul rutier.

Dotaţi cu zeci de steaguri tricolore, participanţii au preluat de la protestatarii din Piaţa Universităţii din Bucureşti, care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, modelul PET-urilor umplute cu pietricele, pentru a face zgomot.

Ei au continuat să scandeze şi miercuri lozinci în favoarea proiectului minier. „Vrem să muncim aici, la Roşia Montană”, „Jos şomajul”, „Vrem să trăim din minerit”, „Mineritul este pâinea noastră”, „Ne-am săturat de atâta aşteptat” şi „Vrem locuri de muncă ACUM” sunt câteva din mesajele afişate pe pancardele purtate de către participanţii la manifestaţie.

Mai multe comisii parlamentare au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelu spune

    Am impresia că trăim într-o țară demențială! Cum e posibil ca un grup social să manifesteze în favoarea unui consorțiu privat internațional. Pot să manifesteze pentru locuri de muncă, dar a cere în mod expres să muncească pentru RMGC, e de-a dreptul demențial-cretinoid.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.