APMA susţine solicitarea Colegiului Medicilor privind acordarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate

Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) îşi exprimă susţinerea pentru solicitarea Colegiului Medicilor din România de alocare a minimum 6% din PIB pentru sănătate, pentru dublarea imediată a salariilor medicilor rezidenţi şi creşterea semnificativă a veniturilor personalului medical, indiferent de nivelul de pregătire.

„Mai mult, solicităm încetarea acţiunilor „denigratoare” la adresa medicilor, a campaniilor media de culpabilizare a sistemului medical din România. Fără încrederea pacienţilor şi vindecarea este mai dificilă. Din Secolul Luminilor, de când s-a definit practic Contractul Social, s-a încetăţenit ideea că statul preia câteva dintre atributele specifice individului pentru o mai bună şi mai justă administrare a lor. Este vorba de sănătate, învăţământ, justiţie, ordine şi apărare. Toate acestea sunt finanţate (într-o formă sau alta) de la buget. Indiferent dacă vorbim de bugetul de stat sau de bugetul asigurărilor sociale de sănătate, ne referim la o parte din avuţia pe care o produce anual poporul român. Şi din păcate, economia României nu este economia pe care ne-o dorim. Este imposibil să tratăm pacienţi ca în Germania cu bani ca în România. Este imposibil să faci performanţa în spitale la care 80% din buget sau chiar mai mult este reprezentat de salarii (şi alea de mizerie)”, se arată într-un comunicat de presă al APMA remis marţi .

APMA menţionează că o mare parte a membrilor săi nu sunt salariaţi, ci sunt titulari de cabinete medicale individuale şi ca atare nu sunt membri de sindicat.

Mai mult, în cadrul acestor cabinete îşi desfăşoară activitatea personal medical mediu, dar şi personal tehnic şi administrativ, iar eventuala reziliere a contractelor respectivelor entităţi cu casele de asigurări ar pune în primejdie securitatea materială a acestora şi a membrilor lor de familie, subliniază sursa.

„Noi credem cu tărie că problema fundamentală este modul în care sunt cuantificate în bani serviciile medicale. Pentru că indiferent de formă de funcţionare, indiferent că vorbim de un spital de urgenţă sau de un cabinet medical rural, noi asta producem: servicii de sănătate. Iar aceste servicii de sănătate sunt cumpărate de stat cu banii din buget. Dacă însă preţul impus de cumpărător este mult sub cel real, rezultatul este unul singur: salarii mizere, dotare proastă, migrarea personalului medical spre ţări mai generoase.

De aceea considerăm că principalii responsabili pentru starea deplorabilă a sănătăţii din România nu sunt la Ministerul Sănătăţii, cu care am avut întotdeauna un dialog constructiv şi care a încercat în limitele bugetare să găsească o soluţie imposibilă, ci la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Bugetului şi la Guvern în totalitatea sa. Decizia politică în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de sănătate trebuie luată de domnii Ponta, Chiţoiu şi Voinea în primul rând, împreună cu ceilalţi membri ai Guvernului”, susţine APMA.

Potrivit conducerii asociaţiei, pe lângă creşterea marcată a finanţării este nevoie şi de o schimbare interioară a sistemului sanitar şi o creştere a flexibilităţii acestuia.

„Vrem să ştim exact ce putem oferi cu adevărat oricând pacienţilor noştri, vrem o dimensionare clară a serviciilor medicale în funcţie de bugetul pe care îl avem, vrem să nu mai fim obligaţi să hotărâm ce pacienţi tratăm ‘pe bilet’ şi pe care îi punem să plătească deoarece ni s-au terminat plafoanele subdimensionate sau numărul maxim de consultaţii stabilite arbitrar dintr-un birou de către decidenţi rupţi de realitate şi fără o pregătire medicală minimală. Susţinem revendicările Colegiului Medicilor, a cărui componentă suntem prin fiecare din noi, dar dorim să o facem cu înţelepciune, fără a pune suplimentar în pericol viaţa şi sănătatea pacienţilor noştri, fără a periclita securitatea financiară precară a angajaţilor noştri şi mai ales fără a ne mutila conştiinţa”, se mai arată în comunicatul APMA.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.