EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Biserica din Ghelinţa, Covasna – un monument UNESCO prea puţin cunoscut

Satul Ghelinţa este situat pe valea pârăului cu acelaşi nume, la 20 de km distanţă de Covasna, pe drumul spre Târgu-Secuiesc.

Prima atestare documentară datează din anul 1567, dar descoperirile arheologice făcute aici demonstrează existența omului în această zonă cu mult înainte.

Aici, veţi avea surpriza să găsiţi o biserică romano-catolică de o rară frumusete şi discreţie arhitectonică, cu un cimitir în spate care vorbeşte despre vechimea uriaşă a acestui lăcaş de cult.

 Biserica din Ghelinţa a fost ridicată în onoarea Sfântului Imre (Emeric) şi surprinde prin vechimea sa (1245) şi stilul arhitectonic (roman târziu), dar şi prin valoarea picturilor murale din interior, executate în 1330 reprezentând scene din viaţa lui Hristos şi Legenda Sfântului Ladislau.

Biserica este inclusă în patrimoniul UNESCO şi a fost declarată parte a moştenirii culturale globale. Este una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania.

Ca arhitectură prezintă o navă tăvănită și un cor gotic cu absidă poligonală și boltă pe nervuri, fiind un exemplu tipic de mică biserică de sat din Transilvania secolului al XIV-lea.

Biserica a fost extinsă în secolul al XV-lea,însă în interiorul clădirii au fost păstrate frescele executate la începutul secolului al XIV-lea. Tavanul cu casete în stil renascentist a fost pictat în 1628.

O bogăţie aparte a bisericii o constituie frescele de pe trei dintre pereţii clădirii (cel nordic, cel vestic şi cel sudic), înfăţişând diferite scene ale legendei Sf. Ladislau, datând din 1330 – 1340. Sub şirul frescelor Sf. Ladislau se află un alt rând de fresce care conţin elemente din legenda Sfintei Ecaterina din Alexandria.

 Biserica Romano-Catolică Sf. Emeric este un monument deosebit de valoros, datorită zestrei sale artistice, însă prea puţin cunoscut şi vizitat de turişti.

Citește și
1 Comentariu
 1. Alexandra Ionescu - ghid national de turism spune

  Poate ca este mai putin cunoscuta, pentru ca NU este sit UNESCO. (Cine stie daca va fi recunoscuta, ca atare, vreodata…)
  Deocamdata, avem doar sapte sate cu biserici fortificate din Transilvania care sunt considerate sit UNESCO: Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri.
  Se poate verifica pe site-ul Patrimoniului Universal al Omenirii UNESCO:
  http://whc.unesco.org/en/list/596/documents/

  Un sit aparte il constituie Cetatea Medievala Sighisoara (adica, zona veche a orasului – cea protejata de zidurile inalte si de turnurile breslelor.

  Mi-as dori si eu ca biserica din Ghelinta sa fie si ea recunoscuta, dar deocamdata informatia ca ar fi sit UNESCO nu este reala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata