Directorul companiei Gabriel Resources ameninţă că va da în judecată România, dacă proiectul Roşia Montană va fi oprit

Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, că firma canadiană va da în judecată Guvernul român, cerându-i miliarde de dolari, în cazul în care, săptămâna viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capăt proiectului minier de la Roşia Montană, transmite publicaţia The Globe and Mail.

‘În cazul în care Camera inferioară respinge proiectul, vom transmite o notificare formală referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale privind investiţiile, în valoare de până la patru miliarde de dolari’, a declarat Jonathan Henry.

‘Avem un caz solid şi vom face în aşa fel încât eforturile României de a atrage investiţii străine să aibă de suferit’, a adăugat directorul Gabriel Resources.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că proiectul referitor la Roşia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi respins, acelaşi parcurs urmând să fie şi la Camera Deputaţilor. Declaraţiile premierului au provocat o cădere cu 53% a acţiunilor Gabriel Resources, care au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi la valoarea de 65 de cenţi canadieni, în condiţiile în care, în 2011, se tranzacţionau la opt dolari.

Jonathan Henry, care s-a alăturat Gabriel Resources în urmă cu trei ani, a mai spus că, în cazul în care va fi lansată o acţiune juridică împotriva Guvernului român, ia în calcul să demisioneze.

‘Eu sunt un director general care se ocupă de minerit, nu de procese’, a spus Jonathan Henry.

Guvernul a adoptat, pe 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Proiectul de act normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ intenţionează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31%, şi Gabriel Resources – cu 80,69%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
  1. Tomica spune

    A fost o incercare inabila de santaj, reactie de moment negandita. Probabil avocatii companiei au sarit in sus si au incercat s-o scalde cu comunicatul pe care l-au publicat ulterior, comunicat care vadeste mult profesionalism din partea lor. Dar directorul companiei a dat dovada de lasitate aruncand vina pe redactorii publicatiei care a difuzat stirea. Vezi Doamne, n-au inteles bine! Corect ar fi fost sa-si ceara scuze si sa retracteze afirmatia facuta in pripa. Ce se putea intelege gresit cand s-a enuntat si suma de despagubire si s-a spus explicit ca vor suferi si alte consecinte? Cum se poate numi asta altfel decat santaj? O dovada crasa de lasitate si de lipsa de bun simt. Si asta dupa ce si-a umplut sacii cu bani in urma fluctuatiilor cotarii actiunilor societatii pe care o conduce. Si de aici si pana la suspiciunea ca aceste fluctuatii au fost provocate tocmai pentru a se castiga bani fara sa se scoata o uncie de aur din 1998 si pana acum este un pas de facut.

  2. Nelu spune

    Colonia numită România o să facă pipi de frică, pe ea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.