Fundaţia Vier Pfoten: Legea privind câinii fără stăpân, demnă de epoca de piatră

Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten caută opţiuni pentru a ataca în justiţie proiectul de lege privind câinii fără stăpân care a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor şi cere Comisiei Europene să intervină, informează un comunicat al organizaţiei remis marţi .

Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International, apreciază că legea votată de parlamentarii români este „o lege demnă de epoca de piatră”.

„Este de necrezut că o lege care permite uciderea în masă a fost aprobată de parlamentul unui stat membru al UE. Ar fi o greşeală istorică dacă membrii Comisiei Europene vor tolera acest lucru. În prezent căutăm o soluţie pentru a bloca această lege, cerând totodată Comisiei Europene să evite asocierea cu aceste crime în masă pe care care cetăţenii europeni nu le vor ierta şi uita”, spune Gabriel Păun citat în comunicat.

Potrivit acestuia, termenul de 14 zile în care câinii pot fi ţinuţi în adăpost, după care este permisă eutanasierea, „este total nerealist”.

„Un termen atât de scurt, de numai 14 zile, dat pentru adopţii, este total nerealist. Pe lângă aceasta, la ora actuală nu există adăposturi, hrană şi medicamente suficiente pentru câini. Această lege este pur şi simplu o condamnare la moarte pentru sute de mii de câini din România”, a mai spus Gabriel Păun.

Fundaţia Vier Pfoten a capturat şi sterilizat peste 100.000 de câini în Romania, în perioada 2001 – 2013. Eforturile sale de rezolvare umană şi eficientă a situaţiei câinilor fără stăpân sunt recunoscute şi susţinute de Parlamentul European, se arată în comunicat.

Fundaţia este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăţi legislaţia şi condiţiile de viaţă ale animalelor de fermă, sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, Fundaţia desfăşoară campanii de sterilizare şi returnare în comunitate a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice şi circuri, salvarea urşilor ţinuţi în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.

Actul normativ prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.