Judecătoarea Iulia Cristina Tarcea, propusă de CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis marţi, cu unanimitate de voturi, înaintarea către preşedintele României a propunerii de numire a judecătoarei Iulia Cristina Tarcea pentru funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Potrivit CV-ului postat pe portalul instanţei supreme, Iulia Cristina Tarcea a fost în perioada iulie 2002 – martie 2004 secretar de stat în Ministerul Justiţiei, condus la aceea dată de Rodica Stănoiu.

Iulia Cristina Tarcea este judecător la instanţa supremă din anul 2004 iar înainte a fost pe rând avocat (1987-1990), judecător la Judecătoria Sectorului 3 (1990-1996), judecător la Tribunalul Bucureşti (ianuarie-noiembrie 1996), după care a ocupat mai multe funcţii în Ministerul Justiţiei la Direcţia Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (1996-2002).

Pentru cel de-al doilea post de vicepreşedinte al ÎCCJ, judecătoarele Nela Petrişor şi Rodica Aida Popa nu au obţinut numărul necesar de voturi pentru a fi propuse în această funcţie, urmând să fie reluat concursul.

Tot marţi, Secţia pentru judecători a CSM a decis înaintarea către preşedintele României a propunerii de numire a judecătoarei Lavinia Curelea în funcţia de preşedinte al Secţiei I Civile a ÎCCJ.

Lavinia Curelea a fost judecător la Judecătoria Suceava (1989-1993), Tribunalul Suceava (1993-1998), Curtea de Apel Suceava (1998-1999), Curtea de Apel Bucureşti (1999-2001), după care a fost detaşată ca inspector general judecătoresc în cadrul serviciului de Inspecţie Generală şi Audit Intern din Ministerul Justiţiei (2001-2004) iar din anul 2004 este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit art 53, alin (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, numirea în funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinţi de secţii ai ÎCCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani.

Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.