Parlamentul European lansează o campanie de mobilizare pentru alegerile din 2014

0

Parlamentul European (PE) a lansat, marţi, o campanie pentru mobilizarea cetăţenilor europeni în vederea alegerilor din 2014, în condiţiile în care Uniunea Europeană este afectată de criza economică şi de euroscepticism, relatează AFP şi Xinhua.

‘Exercitaţi-vă dreptul de vot’, a afirmat socialista greacă Anni Podimata, vicepreşedinta Parlamentului responsabilă cu comunicarea, în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea campaniei.

Sub sloganul ‘Acţionează. Reacţionează. Decide’, campania, cu un cost de 16 milioane de euro (0,0316 euro per locuitor al UE), se va desfăşura sub forma afişelor şi clipurilor video difuzate în 28 de ţări ale Uniunii şi în 24 de limbi, precum şi pe reţelele sociale. Aceasta are menirea de a explica noile puteri ale Parlamentului European şi implicaţiile pentru cetăţenii UE, prevăzând şi evenimente interactive pe subiecte-cheie precum economia şi locurile de muncă în Europa.

Recunoscând că europenii denunţă decizii luate ‘în spatele uşilor închise’ şi o lipsă de control democratic, Podimata a dat asigurări că acestea vor ‘înceta’.

Vicepreşedinta a amintit că Parlamentul European va avea, de acum înainte, un rol determinant în procesul de decizie şi că va avea, de asemenea, mai multă putere în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene.

‘Cetăţenii europeni au posibilitatea de a determina majorităţile politice din Parlament, care vor stabili cursul pentru elaborarea legislaţiilor, punând sub semnul întrebării politicile proaste şi conducând dezbaterea în următorii cinci ani după alegeri’, a declarat Anni Podimata.

La rândul său, eurodeputatul Verzilor Daniel Cohn-Bendit a lansat o campanie pentru înscrierea tinerilor europeni pe listele electorale, prin intermediul mişcării Europeans Now, prin care se doreşte să se dea un nou elan integrării europene.

Subliniind că ‘climatul eurosceptic’ va fi ‘marea problemă’ a alegerilor din 2014, eurodeputatul a pledat pentru proiecte concrete la nivel european.

Cohn-Bendit, cofondator al mişcării, a promis un ‘pact pentru Europa’, pe modelul pactului ecologic al lui Nicolas Hulot în timpul alegerilor prezidenţiale franceze din 2007, cu care tinerii ar fi ‘confruntat’ partidele politice.

PE este ales direct, la fiecare cinci ani, din 1979. Rata de participare la vot în 2009 a fost de doar 43%, generând dezbateri privind legitimitatea democratică a Uniunii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.