Adrian Severin reiterează că nu a primit bani pentru a depune amendamente şi că a încheiat un contract de consultanţă aprobat de PE

Eurodeputatul Adrian Severin precizează într-un comunicat dat publicităţii miercuri că a aflat de comunicatul DNA prin care se anunţă trimiterea sa în judecată ‘sub diverse acuzaţii’, dar că nu comentează asupra fondului deciziei, întrucât nu i-au fost aduse încă la cunoştinţă argumentele în susţinerea acuzaţiilor respective.

‘Nu am depus nici un amendament contra unei sume de bani sau a altui avantaj oferit mie în acest sens. Nu am intervenit în procesul legislativ pentru a determina depunerea amendamentului respectiv şi nici nu l-am depus ca atare. Nu am cerut bani sau alte avantaje materiale pentru a-mi îndeplini sau a nu-mi îndeplini atribuţiile parlamentare. Am încheiat un contract de consultanţă cu o firmă care s-a dovedit a fi fictivă, contract pentru care am primit aprobarea Parlamentului European (PE) şi pe care l-am executat exclusiv în calitate de consultant’, menţionează Severin în comunicatul citat.

El adaugă că asupra faptelor incriminate se va discuta în faza următoare a procedurii, care este publică, exprimându-şi speranţa că cele petrecute ‘vor putea fi cunoscute şi înţelese corect de toţi cei interesaţi’.

‘Repet că avem de-a face cu o înscenare pusă la cale de persoane care au acţionat ca agenţi provocatori şi cu o motivaţie politică. Cauza pentru care, din câte se pare, DNA nu a reuşit să deosebească aparenţa creată cu rea credinţă de realitate rămâne a fi stabilită’, mai apreciază eurodeputatul.

Severin precizează că va continua să-şi exercite mandatul de europarlamentar, participând în paralel la procesul judiciar, ‘în încercarea de a face lumină în această cauză’. ‘Nu vreau să speculez asupra deznodământului acestui proces. Ştiu că am un deşert de traversat. Sunt convins însă că istoria mă va absolvi’, îşi exprimă convingerea eurodeputatul.

DNA a anunţat miercuri trimiterea în judecată a lui Adrian Severin pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri , în ceea ce priveşte suspiciunea săvârşirii de către Adrian Severin, alături de alte persoane, a unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetările continuă într-un dosar separat, disjuns din prezenta cauză.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, inculpatul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care acestea pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

‘La suma menţionată se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar în legislativul european în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuţiilor din perioada ianuarie – martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă’, susţin procurorii.

DNA precizează că, în vederea încasării sumei de 12 000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe e-mail uneia dintre cele două persoane. Persoanele despre care se vorbeşte în comunicatul DNA erau ziarişti ai Sunday Times, care pretindeau că se ocupă de acţiuni de lobby. Alţi doi eurodeputaţi care au fost implicaţi în acest scandal, slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser, au demisionat din PE, iar cel de al doilea a fost deja condamnat în ţara sa, în urmă cu câteva luni.

Dosarul finalizat a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.