EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

ANAR: Precipitaţii de aproape 147 litri/mp, consemnate noaptea trecută pe raza judeţului Galaţi

Cantitatea de precipitaţii consemnată noaptea trecută pe raza judeţului Galaţi a ajuns până la aproape 147 litri/mp, la staţia Tecuci, ceea ce reprezintă un volum valabil pentru două luni, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ /ANAR/, remis, joi.

‘În cursul nopţii /de miercuri spre joi, n.r./, pe raza judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de 140,5 l/mp la staţia Griviţa, 147,6 l/mp la staţia Tecuci, 108,5 l/mp la Fărtăneşti, 111,8 l/mp la Vlădeşti. De asemenea, pe râul Geru, în dreptul localităţii Cudalbi, într-un interval de 1-2 ore, s-au depăşit cotele de apărare, respectiv s-a atins cota de 270 cm, iar râul a avut un debit de 16 mc/s, faţă de 0,1 mc/s, cât înregistra cu o zi înainte’, se notează în informarea ANAR.

Potrivit sursei citate, cantitatea de precipitaţii înregistrată pe parcursul nopţii trecute reprezintă echivalentul a două luni de zile de ploi, cât se înregistrează în mod normal în zona respectivă.

Pagubele înregistrate au fost provocate, în principal, din scurgeri importante de pe versanţi şi torenţi, iar localităţile afectate sunt: comuna Cudalbi, Pechea, Griviţa, Cuca, Costache Negri, municipiul Tecuci, Vlădeşti, Măstăcani, comuna Corni şi sat Măcişeni.

Apele rezultate din scurgerile de pe versanţi şi torenţi au condus la creşterea debitelor şi a nivelurilor de pe cursurile de apă Geru, Suhu, Călmăţui şi Gologan, fiind atinse, în cursul nopţii, cotele de apărare.

ANAR menţionează că, prin Administraţia Bazinală Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi, a transmis atenţionările de fenomene meteorologice periculoase imediate, de tip nowcasting, Cod Galben şi Cod Portocaliu, emise de către Centrele Meteorologice Regionale, conform fluxului informaţional pentru situaţii de urgenţă.

Totodată, avertizările au fost transmise către Prefectura judeţului Galaţi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care, la rândul lor, le-au retransmis către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

În prezent, echipele Apele Române asigură monitorizarea permanentă a secţiunilor de pe cursurile de apă, din zonele afectate şi din aval.

Conform prognozei hidrologice, în prezent, debitele sunt în scădere, iar apele se află sub Cotele de pericol. De asemenea, nu se prognozează precipitaţii cantitative în perioada imediat următoare şi nu se vor înregistra pagube suplimentare.

Debitele înregistrate pe cursurile de apă din zonele afectate pot fi preluate fără probleme în râul Siret, susţin specialiştii ANAR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata