Expoziţia „Cultura Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene” a atras peste 50.000 de vizitatori

Expoziţia „Cultura Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene”, deschisă până duminică, la Muzeul Municipiului Bucureşti, a atras în mai puţin de două luni peste 50.000 de spectatori, a anunţat joi ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.

„Succesul expoziţiei m-a mirat foarte tare, neaşteptat, nici de mine nici de domnul Romeo Dumitrescu, atunci când a venit cu ideea. Numărăm undeva peste 50.000 de vizitatori în mai puţin de două luni. Dacă facem o evaluare şi mai detaliată, fiind şi lunile de vară cred că este cu adevărat un succes”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului, într-o conferinţă de presă susţinută la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Nicolae Bănicioiu şi-a exprimat dorinţa ca această expoziţie să continue.

„Eu mi-aş dori ca această expoziţie să continue, într-o formă sau alta. (…) Sper ca printr-o colaborare cu ministerul Culturii să permanentizăm această expoziţie, ori în altă locaţie, ori într-o altă locaţie ce ţine de ministerul Culturii. Vom găsi o soluţie cât de curând şi o vom face publică”, a arătat Bănicioiu, adăugând că din numărul total de vizitatori sunt tineri aproximativ 30.000.

Reprezentantul Muzeului Municipiului Bucureşti, Constanţa Colea, a precizat că aceasta este o expoziţie de succes, zilnic ea fiind vizitată de peste 200 de oameni.

„Zilnic pragurile expoziţiei au fost trecute de peste 200 de oameni. Extrem de mult tineret şi persoane de vârsta a treia. Această expoziţie a fost deschisă şapte zile din şapte, de luni până duminică de la ora 10,00 la ora 18,00 şi a fost gratuită”, a explicat Constanţa Colea.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei „Cucuteni pentru Mileniul III”, Romeo Dumitrescu, a mărturisit că numărul mare de vizitatori, în special tineri, a fost o mare surpriză pentru organizatori.

„Dacă am face comparaţie cu expoziţii internaţionale, cum a fost cea de la New York, cea de la Vatican, numărul de vizitatori a fost de două ori mai mare în Bucureşti, ceea ce demonstrează că avem un public dornic să cunoască”, a spus Dumitrescu.

Romeo Dumitrescu a afirmat că patrimoniul expoziţiei provine de la muzeul Palatului Culturii din Iaşi şi sunt piese de pe o perioadă de 1.200 de ani din cultura Cucuteni, o cultură care a apărut acum 6-7.000 de ani.

„Aceste vase sunt mai bătrâne decât piramidele. Sunt obiectele cele mai vechi din patrimoniul românesc. Toate sunt originale şi aparţin unor perioade din cultura Cucuteni şi am ales special dintre toate piesele de la Iaşi piesele de marcă, piesele cele mai frumoase care au fost la New York, la Vatican, la Atena, la Oxford şi în Eleveţia. Practic avem o cremă a cremei în această expoziţie. Am fi putut să o facem mult mai mare dar sper cu altă ocazie să putem accede la un spaţiu mai generos”, a spus preşedintele Fundaţiei „Cucuteni pentru Mileniul III”.

Potrivit lui Romeo Dumitrescu, formele vaselor sunt neobişnuite, decorurile sunt stranii şi se presupune că acestea erau vase funerare.

„În România sunt peste 2.000 de situri de Cucuteni, care aşteaptă să fie săpate, nu s-a săpat nici 1% din toate localităţile din Cucuteni. Sunt zeci de mii de vase care aşteaptă să fie scoase, pentru toate acestea trebuie fonduri. Fiecare vas care să apară într-o expoziţie costă 2.000-3.000 de euro, munca şi toată energia depusă pentru descoperirea şi restaurarea lui”, a arătat Dumitrescu.

El a mai explicat că expoziţii permanente care cuprind colecţii de vase de Cucuteni se găsesc la Botoşani, Piatra Neamţ, Iaşi, Bârlad şi Bacău.

Expoziţia „Cultura Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene” este organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Asociaţia Culturală Arkeo, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi va fi deschisă până duminică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.