Franţa anunţă tăieri bugetare „fără precedent” în 2014

Franţa şi-a revizuit în jos previziunile de creştere economică pentru 2014 şi a promis tăieri bugetare ‘fără precedent’, recunoscând că nu îşi va atinge în acest an obiectivul de reducere a deficitului bugetar, convenit cu Uniunea Europeană, transmite AFP.

Dacă a menţinut pronosticul de creştere lentă (+0,1%) în 2013, ministrul economiei Pierre Moscovici a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că timidele semnale de reluare a creşterii nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivul iniţial de 1,2% anul viitor, redus la 0,9%.

El a confirmat totodată că deficitul public al Franţei va depăşi la sfârşitul anului previziunile, iar de la 3,7% din PIB, cât se estima, acesta va atinge 4,1%. Pentru 2014, acesta va fi de 3,6%, în conformitate cu cerinţa Comisiei Europene, a dat asigurări Moscovici. Ministrul şi-a menţinut totodată obiectivul de readucere a deficitului la plafonul european de 3% din PIB, în 2015, aşa cum a cerut Bruxelles-ul.

Ministrul delegat pentru buget, Bernard Cazeneuve, a pus pe seama ‘conjuncturii europene şi internaţionale’ ritmul lent al reducerii deficitului bugetar francez, o conjunctură care a agravat şi situaţia locurilor de muncă în trimestrul al II-lea, cu dispariţia a circa 35.000 de posturi în sectorul comercial.

În perspectiva adoptării bugetului pe 2014, premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat economii ‘fără precedent’ la cheltuielile publice, de 15 miliarde de euro, faţă de 14 miliarde prevăzute.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.