O cercetare dovedeşte complexitatea chimică a whisky-ului

O analiză a 60 de tipuri de whisky a arătat că această băutură alcoolică este un produs foarte complex din punct de vedere al compoziţiei chimice, scrie miercuri publicaţia spaniolă El Pais.

Caracteristicile senzoriale, şi anume mirosul, savoarea şi aspectul, definesc succesul acestei băuturi în rândul celor care o consumă. Chimia a dezvăluit recent bazele acestor caracteristici cu ajutorul cărora se poate face deosebirea între un tip de whisky şi un altul, sau între cele produse de firme diferite.

Investigaţia condusă de Thomas Collins a analizat 60 de tipuri de whisky american. La finalul ei s-a constatat că este o băutură cu circa 4.000 de compuşi distincţi, ceea ce ilustrează amestecurile complexe ce se produc în timpul procesului de fermentare a alcoolului în butoaiele din lemn.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Compasul

Pentru a contura un profil al acestei băuturi, cercetătorii au izolat între 50 şi 100 de produşi esenţiali, printre care se numără acizii graşi, taninii şi diferitele feluri de alcool, ce permit să se facă deosebirea între numeroase feluri de whisky, cum este de exemplu distincţia greu de făcut între un bourbon şi un whisky din secară în unele cazuri când acestea sunt produse de aceeaşi distilerie.

Potrivit lui Thomas Collins, această cercetare, care va fi extinsă şi la tipurile de whisky produse în afara Statelor Unite, are ca obiectiv nu numai controlul calităţii şi perfecţionarea proceselor de producţie, dar şi combatarea contrafacerii acestei băuturi, frecvent întâlnită în cazul whisky-ului importat din Scoţia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close