EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Ponta, despre Roşia Montană: Am o teamă că semnalul va fi „în România nu se mai face nimic de acum încolo”

2

Premierul Victor Ponta a subliniat miercuri seară că dacă va fi respins proiectul Roşia Montană trebuie găsit răspunsul la întrebarea ce vom face mai departe, exprimându-şi „teama” că semnalul va fi acela că „în România nu se mai face nimic de acum încolo”.

 „Cred că cei mai mulţi de acolo (de la protestele împotriva proiectului Roşia Montană – n.r.) sunt sinceri, cred în nişte lucruri frumoase, însă, lucrurile stau în felul următor: într-adevăr, dacă se face această exploatare, va fi un lac de cianuri. În acest moment, la Roşia Montană sunt două lacuri – de la exploatarea aurului făcută până în ’95 cred – două lacuri, apele din zonă, 45 km, sunt ape cu concentraţie de o sută de ori mai mare decât cea admisă şi vorbea cineva de un peisaj selenar. (…) Este acum un peisaj selenar, pentru că aurul se exploatează acolo de foarte mult timp, s-a exploatat cu cianuri pentru că nu există în lume o altă tehnologie şi oriunde se exploatează în lume la fel se întâmplă”, a declarat Ponta, la Antena 3.

El a subliniat că prin acordul pe care l-a negociat, i s-a cerut investitorului o garanţie pentru orice accident de mediu de patru ori mai mare.

„Ceea ce ştiu sigur este faptul că avem două probleme. În primul rând, şi asta vom face până la urmă, trebuie să găsim banii ca să purificăm noi cele două iazuri şi apele din zonă. Sunt nişte sume destul de mari, sper să reuşim să le găsim. Pentru Galeriile Romane ne trebuie aproximativ 150 de milioane de euro. Deocamdată, nu-i avem”, a susţinut premierul.

El a adăugat că este greu să le spună locuitorilor din Roşia Montană cu ce să se ocupe pentru a-şi câştiga existenţa, mai ales că el reprezintă în Parlament zona Gorjului care depinde de minerit.

„Întrebarea este următoarea: respingem proiectul, ce se întâmplă mai departe? (…) Ce facem a doua zi? Care este soluţia? Pentru că înţeleg problema cu cianura, dar vedeţi, nu scoatem gaze, ok, le vom importa din Rusia şi vom plăti foarte mult. Nu exploatăm, nu ştiu, alte resurse – România are în continuare cupru, are multe alte metale pe care toate ţările care le deţin, inclusiv în Europa, le exploatează. Eu nu vreau să arătăm ca o ţară care, de la o ţară foarte poluatoare şi dezinteresată de mediu, cădem în extrema cealaltă în care nu se face nimic în România şi ne păstrăm ţara. (…) Am o mare teamă, că semnalul va fi ‘în România nu se mai face nimic de acum încolo'”, a arătat Ponta.

El a explicat că a vorbit cu un grup de cercetători de la Baia Mare şi a aflat că nu există în acest moment altă tehnologie de exploatare a aurului decât cea cu cianuri. Potrivit premierului, exploatările se fac cu cianuri şi la Baia Mare şi în alte patru zone din România, refuzând însă să spună care sunt acestea.

Cât priveşte posibilitatea ca exploatarea de la Roşia Montană să se facă de către o companie românească, Ponta a menţionat că licenţa de exploatare a fost acordată pentru o perioadă de 20 de ani.

„Guvernele de atunci, în ’99, guvernul Radu Vasile, în 2000, guvernul Isărescu, prin miniştrii de resort, au aprobat această licenţă de exploatare a unei companii din care Minvestul, compania românească, are 19%. Prin renegociere, noi am ajuns la 25%, şi Compania Gabriel Resources are 80%. Ăsta e primul lucru, există această licenţă, aşa cum există licenţe în încă patru zone din România. Al doilea lucru, care e mai important, pentru că noi, practic, respingând exploatarea facem o naţionalizare, noi naţionalizăm resursele. Problema e următoarea: pentru demararea investiţiei este necesară o investiţie în tehnologie de 1,9 miliarde de dolari, pe care nu-i avem în acest moment”, a precizat Ponta.

El a adăugat faptul că tot cu cianuri s-ar face exploatarea, chiar dacă ar fi făcută de o firmă românească, pentru că nu există altă tehnologie.

„Aici eu vreau să spun un lucru – şi sunt un om patriot şi naţionalist -, nu vreau să cădem în panta că să-i dăm pe străini afară din România. Eu cred că străinii de la Dacia Renault fac foarte bine, dau de lucru la zeci de mii de oameni. Cei de la OMV Petrom, deşi îi ceartă toată lumea, plătesc, din impozitele lor ţinem şcolile şi spitalele din România. (…) Trăim într-o lume deschisă: aşa cum firme româneşti pot să meargă în alte ţări şi lucrează şi aduc în ţară. Deci, eu nu vreau să ne întoarcem la anii ’90, cu gonitul străinilor”, a conchis Ponta.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Nelu spune

    Cine le-o fi spălat creierele guvernanților, cum că o firmă de stat mi ar putea să facă, exploateze aurul și alte resurse ale României? Aaaa, în România hoții excrocii și alte specimene care au devalizat tot ce a fost bun, nu pot fi trași la răspundere, pușcărie și confiscate toată averea.

  2. E FIERBINTE COANE! spune

    TEAMA TREBUIE SA-TI VIE DIN PARTEA LUI ILIE SARBU SI ACOLITII SPAGARI DIN PSD, MON CHER! ACELASI ILIE SARBU, CARE LA „REVOLUTIA DE LA TIMISOARA” A INCUVIINTAT CA-I MAI BINE SA FERECE USILOR BISERICII UNDE CEVA TTINERI DOREAU SA ADAPOSTESCA DIN CAUZA GLOANTELOR RASLETE!….PONTA, SOCRA-TU SI SLEAHTA LUI DE TRADATORI DE TARA TE TRAG IN JOS; TE DUC LA PIERZANIE…..ASTA E CEA MAI MARE „PROBLEMA” A TA….SUCCES AMICE!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.