EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Auditul CE va veni în România săptămâna viitoare pentru a verifica măsurile luate pentru deblocarea POS-CCE

0

Echipa de audit a Comisiei Europene va veni săptămâna viitoare în România pentru a evalua măsurile luate de autorităţile române pentru deblocarea plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS-CCE), înainte de trimiterea la Bruxelles a raportului Autorităţii române de audit, a declarat joi, la Bruxelles, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, după o întrevedere avută cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

‘În ceea ce priveşte progresul realizat în programul Competitivitate, salut eforturile clare şi considerabile realizate de autorităţile române, nu doar pentru a corecta trecutul, ci şi pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Sunt prudent pentru că trebuie să aşteptăm evaluarea autorităţii române de audit, care va trimite un raport la începutul săptămânii viitoare. Am cerut însă deja echipei mele de audit să meargă la Bucureşti la începutul săptămânii viitoare pentru a lucra în paralel şi a nu pierde timpul. Trebuie să spun că este o abordare excepţională, pentru că de obicei aşteptăm evaluarea raportului naţional şi abia apoi mergem la faţa locului dar, având în vedere situaţia specială, am decis să urmăm această abordare foarte flexibilă’, a afirmat Johannes Hahn în cadrul unui briefing de presă.

Comisarul european a spus că n-ar putea preciza în momentul de faţă dacă POS-CCE se îndreaptă mai mult spre suspendare sau spre deblocarea plăţilor, dar a menţionat că este optimist şi că autorităţile române ştiu ce au de făcut.

Eugen Teodorovici i-a mulţumit comisarului Hahn pentru faptul că auditorii CE vor lucra în paralel cu cei români şi s-a arătat mai optimist decât Johannes Hahn în privinţa deblocării plăţilor pe POS-CCE.

‘Sperăm să primim deblocarea POS-CCE curând, după ce misiunea de audit care îşi va începe săptămâna viitoare verificările în România va exprima o opinie favorabilă. Aşa cum am spus mereu, partea Română a continuat eforturile sale de a-şi îndeplini toate acţiunile care să răspundă acelor cerinţe, acelor recomandări făcute de auditor de-a lungul timpului, astfel încât acest program să fie unul care să răspundă în totalitate cerinţelor CE. Este foarte important ca ceea ce facem astăzi să fie un pas important pentru ceea ce vom clădi pentru viitorul cadru financiar vizavi de implementarea pentru mediul privat al acestor proiecte’, a spus Eugen Teodorovici.

El a exemplificat două dintre deficienţele în funcţionarea POS-CCE care au fost remediate de autorităţile române.

‘În tot ce ţinea de mediul privat, ceea ce a dus la blocarea axei 1 pentru IMM-uri, a fost delegată activitatea către Agenţia de Dezvoltare Regională. A fost o decizie foarte bună pentru că vedem deja că lucrurile s-au definit într-un mod foarte clar şi au intrat în normalitate. A doua este legată de modul în care autoritatea de management va asigura faptul că deficienţele de sistem nu se vor mai întâmpla. Tot ce ţine de partea de verificare, de control, de achiziţii publice era o funcţie slabă la nivelul autorităţii de management. Acest lucru s-a schimbat, a fost angajat personal nou, procedurile au fost clar definite’, a mai spus ministrul român.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.