EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Balalaica Kremlinului se aude de la Damasc

Este din ce în ce mai evident că detensionarea crizei siriene depinde de Kremlin. SUA şi aliaţii săi nu pot decât să aştepte soluţiile avansate de premierul rus şi, mai ales, reacţia guvernului de la Damasc. Vetoul Rusiei din Consiliul de Securitate a blocat orice intervenţie militară străină, iar Bachar el-Assad nu face decât să tragă de timp anunţând că este dispus să renunţe la arsenalul chimic. Şi chiar dacă s-ar întâmpla asta, cine şi în cât timp va reuşi anihilarea armelor toxice din Siria?

Dănuţ Dudu

 

  • Assad joacă pe muzică rusă

 În cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse,” Rusia – 24”, preşedintele sirian, Bachar el-Assad, a declarat că a acceptat punerea arsenalului chimic pe care-l deţine sub control internaţional, deoarece Rusia a intervenit şi nu datorită ameninţărilor americane. „Siria plasează armele chimice sub control internaţional din cauza Rusiei. Ameninţările SUA nu au influenţat decizia”, a subliniat Assad. Mai mult, acesta a dat asigurări că Damascul a trimis ONU documentaţia necesară pentru semnarea acordului internaţional referitor la armele chimice.

În câteva zile Siria va remite un mesaj ONU şi Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, în care vor fi incluse şi documentele necesare pentru semnarea acordului”, a declarat Bachar al-Assad.

Planul rus constă în a determina Siria să adere la Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice, variantă ce urmează a fi discutată la Geneva de şefii diplomaţiei ruse, Sergei Lavrov, şi cel american, John Kerry.

Ruşii au trimis americanilor un plan în patru etape care implică, în primul rând, înscrierea Damascului în Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OAIC), Ulterior Siria va devoala localizarea arsenalului său (evaluat de experţi la 1.000 tone), iar apoi autorităţile de la Damasc ar urma să autorizeze accesul inspectorilor OAIC, care vor decide modul de distrugere a respectivelor arme.

La rândul lor, SUA a estimat că este cazul să se mişte rapid, solicitând imperativ regimului de la Damasc să-şi onoreze promisiunea, punând la dispoziţia forţelor internaţionale “integralitatea arsenalului său”, pentru a dovedi “angajamentul său în a onora promisiunea”. De altfel, delegaţia americană doreşte să vadă dacă există premise credibile pentru continuarea procesului, dacă Rusia este serioasă în ceea ce a propus şi dacă Assad este serios în ceea ce ce a spus”.

În acelaşi timp, Rusia crede în această soluţie politică, care “este o şansă pentru pace în Siria şi nu trebuie lăsată să scape. Conform precizărilor făcute de Serghei Lavrov, “astăzi Rusia ia măsuri diplomatice într-o manieră activă pentru a preveni o intervenţie militară externă care ar conduce la destabilizarea catastrofală a situaţiei în această ţară şi în întreaga regiune”.

 

  • Rebelii refuză să danseze cazacioc

Dacă propunerea rusă este îmbrăţişată de Franţa şi SUA, rebelii sirieni resping, în mod surprinzător, cu fermitate, “categoric”, ideea lui Putin. Aceştia, prin vocea generalului Selin Idris, atrăgeau atenţia căarmata siriană liberă respinge categoric iniţiativa rusă care prevede plasarea armelor chimice sub control internaţional.

După ce a ameninţat regimul sirian cu lovituri de pedeapsă şi a încercat să-şi asigure susţinerea Congresului, preşedintele american Barack Obama a respins pentru moment opţiunea militară, pentru a examina iniţiativa rusă. În acelaşi timp generalul Ildris a solicitat comunităţii internaţionale “să nu continue să retragă (din arsenalul regimului sirian n.n.) armele chimice, uneltele crimei, dar să judece în faţa Curţii penale internaţionale pe autorul crimei, care a recunoscut clar că posedă aceste arme şi acceptă să scape de ele”. Mai mult, generalul Ildris a apelat la ţările care susţin rebeliunea să “mărească numărul armelor” furnizate combatanţilor ostili regimului de la Damasc, pentru a le permite “să continue să-şi elibereze ţara”, îndemnându-i, în acelaşi timp, pe combatanţi să “intensifice operaţiunile militare în toate regiunile ţării”.

Şi alţi opozanţi sirieni ai regimului Bachar el-Assad au denunţat la rândul lor propunerea rusă: “Ultimul apel al lui Lavrov este o manevră politică care reprezintă o întârziere nejustificată şi care nu va duce decât la mai mulţi morţi şi distrugeri pentru poporul sirian”, se arată într-un comunicat al Coaliţiei de opoziţie siriană, publicat la începutul săptămânii.

În replică, Vladimir Putin aprecia că rebelii sirieni şi nu armata regimului Bashar el-Assad sunt cei care au utilizat armele chimice pe 21 august în apropierea Damascului, în încercarea de a provoca o intervenţie militară din partea SUA. “Sunt toate elementele pentru a crede că (gazul toxic, n.n.) a fost utilizat nu de armata siriană, ci de forţele de opoziţie, pentru a provoca o intervenţie a puterilor străine care-i susţin”, explica preşedintele rus într-un material publicat de New York Times.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata