CE propune un pachet legislativ în domeniul comunicaţiilor ce ar urma să elimine taxele de roaming din iulie 2014

Comisia Europeană a prezentat joi, 12 septembrie, un pachet legislativ care reprezintă un pas înainte pe calea realizării pieţei interne a telecomunicaţiilor şi care are ca principale puncte eliminarea taxelor de roaming din 2014, desfiinţarea tarifelor majorate pentru apelurile internaţionale, precum şi asigurarea aşa-numitei ‘neutralităţi a internetului’, prin interzicerea practicilor de blocare sau de încetinire a conţinutului de internet.

‘Pachetul legislativ propus este un semn extraordinar pentru viitorul telefoniei mobile şi al internetului în Europa. Comisia Europeană spune nu tarifelor majorate pentru roaming. Ea spune da neutralităţii internetului, investiţiilor, noilor locuri de muncă. Punerea la punct a sectorului telecomunicaţiilor nu priveşte doar acest sector, ci înseamnă şi sprijinirea dezvoltării durabile a tuturor sectoarelor’, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, în cadrul unei conferinţe de presă.

CE a adoptat miercuri seară ‘cel mai ambiţios plan al său în 26 de ani de reformă în domeniul pieţei telecomunicaţiilor’, informează un comunicat al executivului comunitar, menţionând că, după ce acest pachet va fi adoptat, vor avea loc reduceri ale costurilor suportate de consumatori, se vor simplifica procedurile administrative greoaie cu care se confruntă firmele şi se vor crea noi drepturi atât pentru utilizatori, cât şi pentru furnizorii de servicii, în aşa fel încât Europa să redevină un lider mondial pe piaţa digitală.

Realizarea pieţei unice a telecomunicaţiilor a fost abordată şi de preşedintele CE, José Manuel Barroso, în discursul său de miercuri privind ‘Starea Uniunii’, care a subliniat că ‘este esenţial să se realizeze noi progrese pe calea unei pieţe unice europene a telecomunicaţiilor’, pentru sector în sine, pentru interesele strategice ale Europei şi pentru cetăţenii nemulţumiţi că nu au un acces deplin şi echitabil la serviciile de internet şi de telefonie mobilă.

Sectorul telecomunicaţiilor reprezintă 9% din economia digitală a Europei, deoarece, pentru a fi competitive la nivel mondial şi pentru a furniza servicii, toate sectoarele depind tot mai mult de conectivitate.

Pachetul legal adoptat de CE propune simplificarea normelor UE pentru operatorii de telecomunicaţii, prin acordarea unei autorizaţii unice de funcţionare în toate cele 28 de state membre, instituirea un prag legal sever pentru reglementarea subpieţelor de telecomunicaţii şi continuarea procesului de armonizare a modului în care operatorii pot închiria accesul la reţelele deţinute de alte companii, în vederea furnizării unor servicii concurenţiale.

De asemenea, conform iniţiativei executivului comunitar, ar urma ca, de la 1 iulie 2014, să se desfiinţeze taxele pentru apelurile primite în roaming. Companiile de telecomunicaţii ar urma să aleagă între a oferi pachete care vor fi valabile oriunde în UE şi ale căror preţuri vor fi dictate de concurenţa internă şi a permite clienţilor să se decupleze, adică să opteze pentru un furnizor de roaming care oferă tarife mai mici fără a trebui să cumpere o nouă cartelă SIM.

În plus, se doreşte şi desfiinţarea tarifelor majorate pentru apelurile internaţionale efectuate în interiorul Europei. Conform propunerii CE, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat într-o reţea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decât pentru un apel naţional interurban. Tariful pentru apelurile efectuate într-o reţea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăşi 0,19 euro pe minut, plus TVA.

O altă prevedere importantă a pachetului legislativ este protejarea legală a internetului deschis, aşa-numita neutralitate a internetului. Astfel, ar urma să se interzică practicile de blocare sau de încetinire a conţinutului de internet, utilizatorii urmând să aibă acces la internet deplin şi deschis, indiferent de preţul sau de viteza stipulate în abonamentul lor de internet. Companiile ar putea, în continuare, să furnizeze ‘servicii specializate’ de calitate garantată, cum ar fi televiziunea prin internet, sau anumite aplicaţii, precum imagistica medicală de înaltă rezoluţie, săli de operaţie virtuale, aplicaţii cloud care necesită prelucrarea unor cantităţi mari de date şi care sunt vitale pentru activitatea firmelor, în măsura în care acest lucru nu afectează vitezele de internet promise altor clienţi.

În acelaşi timp, consumatorii ar avea dreptul de a verifica dacă beneficiază de vitezele de internet pentru care plătesc şi să rezilieze contractul dacă angajamentele prevăzute în acesta nu sunt respectate.

Sunt prevăzute noi drepturi pentru consumatori, cum ar fi dreptul la contracte care să fie redactate într-un limbaj simplu şi care să conţină informaţii mai lesne comparabile, drepturi sporite în ceea ce priveşte trecerea la alt furnizor sau la un alt tip de contract, precum şi dreptul la un act de 12 luni în cazul în care nu se doreşte un contract mai lung. De asemenea, clienţii ar urma să aibă dreptul de a rezilia contractul dacă nu se asigură vitezele de internet promise şi dreptul de a beneficia de redirecţionarea e­mail-urilor la o nouă adresă după trecerea la un alt furnizor de internet.

O altă prevedere este alocarea coordonată a spectrului de frecvenţe radio, care ar urma să asigure că europenii beneficiază de un acces sporit la serviciile mobile 4G şi de mai multe conexiuni Wi-Fi. Operatorii de telefonie mobilă vor fi în măsură astfel să elaboreze planuri de investiţii mai eficiente şi transfrontaliere, graţie unei mai bune coordonări a momentului ales pentru alocarea spectrului de frecvenţe radio, a duratei sale şi a condiţiilor în care aceasta are loc.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.