Claudiu Săftoiu: TVR va avea o grilă de 24 de ore dedicată publicului din Republica Moldova

Televiziunea Română va oferi o grilă de 24 de ore dedicată publicului din Republica Moldova, a declarat joi preşedintele-director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, cu ocazia semnării acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Vom fi bucuroşi ca, după ce acest timp procesual se va fi terminat, să pregătim pentru publicul din Republica Moldova o grilă de 24 de ore, o grilă dedicată, care să cuprindă un mixt de emisiuni, cele mai bune, selecţiuni de pe canalele televiziunii publice din România. De asemenea, actualităţi la zi, actualitate românească, dar ce este mai important, o producţie din R. Moldova pe programe informative şi un talk show de dezbatere la zi. Suntem aşadar din nou împreună, vom fi din nou împreună”, a spus Săftoiu, la sediul TVR.

El a mai precizat că semnarea acordului reprezintă înlăturarea celui mai dificil proces în reluarea transmisiei programelor SRTv în Republica Moldova.

„Este vorba despre un proces care a durat ani de zile, un litigiu dureros şi nedrept în urma căruia telespectatorii din Republica Moldova au fost privaţi de o emisie care întotdeauna a reprezentat identitatea naţională, dar şi mâna întinsă de către media publică românească spre Republica Moldova. Acordul de azi e un prim pas foarte important pentru ca în urma procesului de judecată, CEDO să ia act de agrementul, înţelegerea între părţi şi să stingă cauza aflată pe rol a SRTv împotriva Republicii Moldova”, a precizat Săftoiu.

Programele Televiziunii Române vor putea fi urmărite din nou în Republica Moldova, după ce Claudiu Săftoiu şi agentul guvernamental al Republicii Moldova Lilian Apostol au semnat acordul de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. Astfel, televiziunea publică împreună cu Guvernul României şi reprezentanţii Republicii Moldova au găsit o soluţie ca producţiile Televiziunii Române să poată fi vizionate iar de telespectatorii din ţara vecină.

Guvernul şi autorităţile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire naţională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere. Totodată, până la implementarea integrală a sistemului digital, autorităţile moldovene se obligă să adopte o serie de măsuri pentru asigurarea revenirii TVR în spaţiul media din Moldova, prin introducerea programelor SRTv dedicate retransmiterii pentru preluarea de către operatorii de cablu.

Semnarea documentului a avut loc în prezenţa premierului Victor Ponta, a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi a omologului său din Republica Moldova, Oleg Efrim, a secretarului de stat Bogdan Aurescu, a agentului guvernamental al României la CEDO Catrinel Brumar şi a ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.