Crin Antonescu despre reducerea CAS: Este o etapă înscrisă în programul de guvernare

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat joi, referindu-se la reducerea cu trei puncte procentuale a CAS, că este o etapă a programului de guvernare şi a precizat că a discutat cu premierul în acest sens.

„Acesta este mandatul pe care l-am dat ministrului Finanţelor (…) de a discuta cu premierul, cu partenerii, în Guvern. Am discutat şi cu premierul această chestiune şi premierul doreşte să o facă (n.r. reducerea). Este înscrisă în programul de guvernare, este un pas, este o etapă din programul de guvernare. (…) După reducerea TVA la pâine, care a fost o mişcare anunţată de guvern cu toate complicaţiile şi riscurile asumate va urma şi asta. Şi sunt convins că şi în discuţia despre viitorul buget ea va intra (…) Ieftinirea costului forţei de muncă este vitală, este una dintre problemele cele mai serioase ale economiei româneşti. (…) Ceea ce poate face Guvenul dincolo de a atragere a investitorilor prin mijloace de diplomaţie economică sunt paşi considerabili”, a explicat liderul PNL.

Întrebat dacă ar susţine egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi Antonescu a răspuns afirmativ motivând că, din punct de vedere al raţiunilor bugetare un asemenea sistem, pentru forţa de muncă „are sens”.

„Asta este marea dilemă şi dificultate de luare a decizie în această privinţă. Egalizarea asta de vârste este într-adevăr izvorâtă din legislaţia UE. Ea, din punct de vedere al raţiunilor bugetare, raţiunilor structurale ale unui asemenea sistem gândit pentru forţa de muncă, are sens. Problema în România este că din păcate condiţia femeii, statistic vorbind, în cele mai multe dintre cazuri nu este de comparat cu condiţia femeii occidentale. Cred totuşi că va trebui să ne luăm inima în dinţi şi dacă vrem într-adevăr să punem bazele unei strategii de durată să facem şi acest pas”, a adăugat preşedintele liberalilor punctând însă că „nimeni” nu tratează această chestiune cu indiferenţă, „ca pe o statistică”.

Miniştrii Finanţelor şi cel al Bugetului trebuie să găsească soluţii privind reducerea CAS cu trei puncte procentuale în bugetul pe anul viitor, aceasta fiind o promisiune, dar şi un obiectiv al USL, a declarat premierul Victor Ponta, la sfârşitul lunii august.

„Este unul dintre obiectivele principale ale guvernării USL – reducerea contribuţiilor şi a taxării muncii. Şi evident că ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu, ministrul Bugetului, domnul Voinea, trebuie să lucreze şi să găsească soluţiile în bugetul pe anul viitor pentru a aplica această promisiune a noastră, aşa cum de fapt am aplicat toate celelalte promisiuni, şi cele referitoare la pensii şi salarii, şi cele referitoare la TVA la pâine şi cele referitoare la drepturile tăiate ilegal militarilor. Este o promisiune a USL, este un obiectiv bun pentru România să reducem taxarea muncii şi asta trebuie să încercăm să facem în 2014”, a adăugat premierul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.