Distrugerea armelor chimice siriene: Un proces „foarte scump, foarte lung şi extrem de complicat”

Distrugerea arsenalului chimic sirian de către inspectori internaţionali este un proiect realizabil, dar va fi ‘foarte scump, de durată şi extrem de complicat’, a declarat într-un interviu acordat vineri AFP Olivier Lepcik, expert la Fundaţia pentru studii strategice din Paris.

Planul propus de Rusia este perfect realizabil, dar va dura o lungă perioadă de timp, apreciază el, estimând că aceasta ar putea fi nevoie de câţiva ani înainte de a se putea face inventarul arsenalului chimic sirian, plasarea lui sub control şi apoi dezmembrarea şi distrugerea sa.

Rusia, care dispunea în epocă de 40.000 de tone de arme chimice şi SUA, care au avut 30.000 de tone, au început să distrugă arsenalul lor chimic la sfârşitul anilor 90 ai secolului trecut, aminteşte expertul francez, constatând că ‘nici astăzi acest proces nu este încheiat’. Rusia şi Statele Unite nu vor termina probabil distrugerea armelor lor chimice decât la sfârşitul acestui deceniu sau la începutul deceniului următor, o dovadă a dificultăţii unui astfel de proces, argumentează el.

Distrugerea unui arsenal chimic militar este foarte complicată. Aceste arme sunt deosebit de periculoase. Substanţele pe care le conţin sunt extrem de toxice, explică Olivier Lepcik, subliniind necesitatea unor numeroase măsuri de precauţie, deopotrivă pentru mediu şi oameni.

Mai mult, atrage el atenţia, Convenţia internaţională împotriva armelor chimice prevede ca armele să fie distruse pe teritoriul naţiunii care le-a fabricat. În plus, spune expertul francez, Naţiunile Unite şi OIC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice) nu vor trimite inspectori pe teren dacă nu vor fi în măsură să le garanteze securitatea. Or, în Siria se duc lupte, este un război civil. În condiţiile actuale, securitatea pentru inspectorii care s-ar ocupa de arsenalul chimic sirian nu pare să poată fi garantată, mai spune el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.