Gradul de eficienţă al taxării în România a fost de 57% la TVA şi 65% la CAS, în 2012

Gradul de eficienţă al taxării în cazul taxei pe valoarea adăugată /TVA/ şi al contribuţiilor sociale /CAS/ în România, la nivelul anului 2012, este printre cele mai reduse din ţările est europene, potrivit raportului Consiliului Fiscal pe anul 2012.

Gradul de eficienţă al taxării în România a fost de 57% în cazul TVA, faţă de 84% în Estonia sau 71% în Slovenia şi Bulgaria, şi 65% în cazul contribuţiilor sociale, precizează documentul menţionat.

‘România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale şi nefiscale), acestea reprezentând în 2012 doar 33,5% din PIB, cu 11,9 puncte procentuale din PIB mai mici decât media europeană. De altfel, în România, ponderea veniturilor fiscale în PIB, a fost de 28,1% în anul 2012, fiind semnificativ mai mică decât în ţări precum Ungaria (38,1%), Slovenia (37,8%), Republica Cehă (34,8%) şi Polonia (32,4%)’, se spune în raport.

Potrivit Consiliului Fiscal, în aceste condiţii plusuri semnificative de venituri bugetare pot fi realizate pe seama reducerii evaziunii fiscale.

Estimate în construcţia iniţială a bugetului pe 2012 la un nivel de 49,65 miliarde lei, veniturile din TVA s-au situat la finele anului la un nivel de 50,51 miliarde lei, diferenţa fiind explicată în totalitate de veniturile suplimentare generate de evoluţia peste aşteptări a consumului privat.

‘Evaluând eficienţa colectării impozitelor prin intermediul raportului dintre rata implicită de impozitare (definită ca raport între veniturile efectiv colectate pentru un anumit tip de impozit şi baza macroeconomică de impozitare corespunzătoare) şi rata legală de impozitare, gradul de eficienţă al taxării pentru TVA a scăzut substanţial în România comparativ cu perioada anterioară crizei economice, fenomen însă comun la nivelul grupului noilor state membre UE din Europa Centrală şi de Est. Se remarcă totuşi o relativă stabilitate a indicelui în perioada 2009-2012, majorarea cotei standard de TVA din 2010 conducând la venituri nominale mai mari în condiţiile în care eficienţa colectării s-a menţinut relativ constantă’, se spune în raportul anual al CF.

Documentul menţionează că execuţia bugetară la finele lui 2012 sugerează menţinerea la acelaşi nivel a eficienţei taxării
comparativ cu anul anterior (57%), iar un grad de eficienţă a colectării nemodificat sugerează lipsa unui surplus extraordinar de venituri – din reducerea evaziunii fiscale, de exemplu.

România a colectat anul trecut 8,5% din PIB din venituri din TVA faţă de 8,32% din PIB în Slovenia, 8,73% în Estonia şi 9,15% în Bulgaria, în condiţiile în care cota standard de TVA în aceste ţări era de 20% (comparativ cu un nivel de 24% în România). La nivelul anului 2012, o eficienţă mai redusă a taxării era observabilă în Letonia, Lituania, Slovacia şi Polonia, poziţia României în cadrul grupului de ţări analizate îmbunătăţindu -se pe fondul pierderilor de eficienţă din alte state.

La CAS, precizează CF, dinamica încasărilor din contribuţii sociale este modestă, sugerând o pierdere de eficienţă a colectării. Rata implicită de taxare aferentă contribuţiilor sociale se situează la un nivel inferior celui din 2010, înainte de lărgirea
bazei de impozitare (extinderea asietei contribuţiilor de asigurări de sănătate la pensiile mai mari de 740 lei lunar, redefinirea activităţilor dependente, introducerea de contribuţii sociale pentru personalul militar).

‘Comparativ cu celelalte ţări din regiune, România continuă să se plaseze de departe pe ultimul loc în ceea ce priveşte eficienţa colectării contribuţiilor sociale, rata implicită de taxare fiind inferioară nivelului din mai multe ţări care percep un nivel mai redus de contribuţii sociale. Astfel, deşi nivelul cotei legale agregate de contribuţii sociale este al treilea în regiune (după Slovacia şi Republica Cehă), nivelul ratei implicite de taxare este comparabil cu cel al Letoniei, care ocupă penultimul loc în regiune după nivelul cotei statutare de contribuţii sociale. O îmbunătăţire a gradului de eficienţă a taxării la nivelul Letoniei (ţara situată pe poziţia imediat superioară României în clasamentul gradului de eficienţă) ar fi generat venituri suplimentare de 4,4 miliarde lei (0,76% din PIB) la nivelul anului 2012’, se spune în raport.

Datele publicate în raportul CF arată că România are o rată implicită de taxare a TVA de 13,7% la o cotă standard de 24%, la impozitul pe profit rata implicită de taxare a fost anul trecut de 3,3% (cota standard 16%), la impozitul pe venit – 14% faţă de 16%, iar la CAS – 28,6% faţă de cota legală de 44,4%.

Datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că una din patru firme din România nu plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale în ceea ce priveşte TVA, impozitul pe profit şi contribuţiile de asigurări sociale /CAS/, cele mai indisciplinate fiind la plata CAS-urilor.

‘La nivelul anului 2012, gradul de conformare voluntară la plata TVA a fost de 77,4%, la impozitul pe profit de 77,4%, iar la plata contribuţiilor sociale a fost mai mic – de 74,2%’, a declarat recent, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/, Mihail Constantin.

În primele şapte luni din 2013, statul a încasat 28,71 miliarde lei din TVA, 7,72 miliarde lei din impozitul pe profit şi 31,27 miliarde lei din contribuţii de asigurări sociale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.