Ion Enciu: Românii vor putea circula liber în SUA şi Canada

Parlamentul European a votat în favoarea modificării Regulamentului Uniunii Europene privind vizele prin care se introduce o nouă clauză de reciprocitate care va obliga SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii români.

”Se va crea astfel o solidaritate de facto, atât în interiorul Uniunii cât şi în relaţiile cu partenerii săi. Peste 100 de milioane de cetăţeni din cele 6 state membre ale UE, care au parte de un tratament diferit în ceea ce priveşte vizele pentru SUA, ar putea beneficia în mod direct şi imediat de noile reguli privind vizele, Statele Unite ale Americii şi Canada vor fi determinate să extindă programele lor privind călătoriile fără vize în întreaga Uniune Europeană. Mai mult decât atât, noul mecanism de reciprocitate în domeniul vizelor ar proteja în viitor toate statele membre, de la alte tratamente discriminatorii din acest punct de vedere. Este responsabilitatea mea în calitate de membru al Parlamentului European să lupt pentru o politică puternică a UE în domeniul vizelor faţă de SUA şi Canada, dar şi ca reprezentant al cetăţenilor români, să lupt pentru drepturile lor în privinţa vizelor”, afirmă europarlamentarul Ioan Enciu, co-iniţiator al noii clauze de reciprocitate, într-un comunicat .

Potrivit acestuia, modificarea Regulamentului 539/2001 va îmbunătăţi politica în domeniul vizelor a Uniunii Europene, deoarece regula reciprocităţii va deveni cu adevărat executorie. Reintroducerea vizelor va fi automată şi obligatorie în cazul în care statul terţ în cauză nu a ridicat obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Această modificare va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE a noii legislaţii.

Enciu arată că textul propus este rezultatul unui acord cu Consiliul, după luni întregi de negocieri dure introducându-se două schimbări majore – se întăreşte aşa-numitul ‘mecanism de reciprocitate’, un mecanism politic care ar putea fi activat ca un act de solidaritate atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a veni în UE (cum ar fi cetăţenii SUA şi Canada) şi se creează un mecanism de suspendare.

În prezent, cetăţenii din România, Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, Cipru şi Croaţia sunt obligaţi să deţină viză pentru a călători în SUA şi/sau Canada.

”Această cerinţă este discriminatorie, deoarece face diferenţiere între cetăţenii UE, chiar dacă UE are o politică comună în domeniul vizelor. În plus, cerinţa este o încălcare clară a principiului reciprocităţii întrucât cetăţenii din SUA şi Canada pot circula fără cerinţa vizelor în toate statele UE. Noua legislaţie va crea un mecanism automat care să asigure că UE va impune obligativitatea vizelor pentru orice ţară terţă care introduce sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre”, explică europarlamentarul social-democrat.

În ceea ce priveşte mecanismul de suspendare acesta stipulează că un stat membru UE poate informa Comisia în cazul în care acesta se confruntă cu o situaţie de urgenţă legată de o creştere puternică a numărului de migranţi ilegali sau cu anumite presiuni asupra sistemului de azil.

Comisia va face o evaluare finală, luând în considerare circumstanţele notificate de către statul sau statele membre, impactul general privind situaţia creşterii migraţiei în Uniune, rapoartele organizaţiilor internaţionale, precum şi problema generală a politicilor publice şi securităţii interne. Mecanismul va funcţiona pe o perioadă de 7 ani, timp în care UE va negocia cu statele în cauză găsirea de soluţii alternative.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.