Islanda îşi suspendă pe termen lung negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Ministrul afacerilor externe islandez, Gunnar Bragi Sveinsson, a anunţat joi că a suspendat pe toată durata actualului legislativ negocierile de aderare ale ţării sale la Uniunea Europeană, transmite AFP.

‘Am dizolvat echipa şi grupurile de negociere şi niciun summit nu va mai avea loc. UE a decis că nu va mai continua IAP’ /Instrument de asistenţă pentru preaderare/, a explicat Sveinsson în timpul unui discurs susţinut în faţa parlamentarilor de la Reykjavik.

Uniunea Europeană a acordat Islandei 5,8 milioane de euro pentru 2013 cu titlul de IAP, după candidatura depusă de Reykjavik în 2009. În aprilie, o coaliţie de centru-dreapta eurosceptică a câştigat alegerile legislative cu promisiunea de a nu finaliza acest proces.

Guvernul este unanim pe această temă. Procesul a fost suspendat, nimic nu este închis, iar noi vrem să ne îmbunătăţim comunicarea şi să ne sporim legăturile cu UE fără să aderăm la aceasta’, a precizat Sveinsson.

Cel mai important subiect în vederea unei eventuale aderări, pescuitul, nu a fost niciodată abordat. Dacă un guvern ar dori să relanseze negocierile, el se va lovi de puternica opoziţie a opiniei publice islandeze faţă de integrarea insulei într-o politică europeană comună, notează AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.