Planul rus de control al armelor chimice din Siria cuprinde patru etape

Planul de control al armelor chimice din Siria, prezentat Statelor Unite ale Americii de către Rusia, cuprinde patru etape, prima fiind aderarea Damascului la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, scrie joi cotidianul rus Kommersant, relatează France Presse.

Potrivit ziarului, acest plan detaliat a fost predat marţi americanilor. Moscova a anunţat miercuri că l-a transmis Washingtonului.

Prima etapă a planului prevede aderarea Damascului la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a precizat o sursă diplomatică pentru Kommersant.

Siria va dezvălui apoi locaţia arsenalului său chimic şi a locului de fabricaţie al armelor.

Cea de-a treia etapă prevede autorizarea inspectorilor de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să intre pe teritoriul Siriei pentru a le examina.

În cele din urmă, ultima etapă prevede stabilirea, în cooperare cu inspectorii, a modului în care trebuie distruse aceste arme.

Kommersant a precizat că nu s-a decis încă cine se va ocupa cu distrugerea armelor. Ziarul precizează însă că nu este exclus ca Statele Unite şi Rusia să facă acest lucru împreună. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry se vor întâlni joi, la Geneva, pentru a discuta acest plan.

Potrivit Kommersant, Statele Unite au cerut să aibă discuţii cu Rusia după ce au primit o copie ce conţinea detalii ale planului rusesc.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.