Şova: Statul român se va afla într-o poziţie foarte dificilă în cazul unui litigiu cu Gabriel Resources

Statul român se va afla într-o poziţie foarte dificilă în cazul unui litigiu cu compania canadiană Gabriel Resources, a anunţat, joi, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, într-o conferinţă de presă.

„Eu nu aş vrea să intru în discuţii tehnice. Vă spun că statul român, în cazul unui litigiu, se va afla într-o poziţie foarte dificilă”, a spus Şova.

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se va realiza exploatarea de la Roşia Montană, România va fi acţionată în instanţele internaţionale în baza încălcării convenţiilor de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor.

„Nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze această investiţie, ne vor acţiona în instanţele internaţionale fie la Washington, fie la Viena, fie în Olanda, pe încălcarea convenţiilor de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întâmpla. Nu vom avea o poziţie uşoară”, a reiterat ministrul delegat.

Totuşi, compania canadiană Gabriel Resources nu poate cere orice sumă drept despăgubiri, ci doar în funcţie de investiţiile deja realizate şi de beneficiile pe care le-ar fi obţinut în urma activităţii de exploatare, demonstrate pe baza unui business-plan atestat de un auditor extern independent.

„Nu pot emite orice fel de pretenţii (reprezentanţii Gabriel Resources – n.r.). Acestea trebuie să fie cuantificate şi se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe beneficiul care poate fi demonstrat conform unui business-plan atestat de un auditor extern independent. Problema noastră mare este că atunci când luăm în considerare pretenţiile unui investitor trebuie să luăm în considerare că Gabriel Resources este listat pe Bursa de la Toronto şi, ca atare, toate business – planurile şi auditările financiare sunt atestate, ceea ce pentru noi este o poziţie dificilă”, a explicat Dan Şova.

El a mai spus că Roşia Montană Gold Corporation s-a listat la bursă în baza licenţei de exploatare de la Roşia Montană.

Întrebat cum a ajuns premierul Victor Ponta la suma de două miliarde de dolari pe care a avansat-o ca despăgubiri posibile ce vor fi cerute de compania canadiană în instanţele internaţionale, ministrul delegat a arătat că, într-un astfel de litigiu, se cer drept despăgubiri banii investiţi şi beneficiul nerealizat demonstrabil în mod contabil.

În cazul Roşia Montană, compania a investit până acum 550 de milioane de dolari, iar profiturile au fost estimate pe baza extracţiei a 241 de tone aur pe toată durata de exploatare a minei, Gabriel Resources urmând să încaseze 1,5 miliarde de dolari.

„Ai un preţ la uncia de aur. Ultima oară când m-am uitat eu era 1.384 de dolari. Aici, calculul este făcut la un preţ mediu de 1.200 de dolari uncia. Deci, ai 241 de tone, vezi cât îţi revin, înmulţeşti cu 1.200 de dolari uncia şi îţi dă cifra. Este o înmulţire simplă. Studiul de fezabilitate atestă care este volumul zăcământului şi cât urmează să se scoată. 1,5 miliarde de dolari reprezintă profitul lor calculat la cantitatea de aur şi la preţul pe uncie. Înmulţire de clasa a cincea. Întotdeauna, într-un arbitraj, din păcate, se cere investiţia realizată şi beneficiul nerealizat – este anul II la Facultatea de Drept de la Bucureşti. Puteţi lua consultant un student de la Drept din anul II”, le-a spus Şova ziariştilor.

În plus, acesta consideră normal ca un premier să avanseze nişte sume ca despăgubiri înainte ca reprezentanţii companiei să se pronunţe pe acest subiect, ca să nu se spună că nu s-a ştiut.

„Este foarte normal, pentru că, dacă nu o spui, nu avertizezi, o să ne trezim peste un an, doi, trei sau patru, cu nişte oameni care o să spună că nu ‘ni s-a spus’, că ‘nu am ştiut'”, a arătat el.

În altă ordine de idei Dan Şova a afirmat că în maximum o săptămână vor fi publicate pe site-ul DPIIS notificările trimise de RMGC Guvernului României.

„Este un dosar întreg pe care îl vom pune pe site într-o săptămână. Ei îşi prezintă investiţia şi solicită Guvernului să li se emită avizul de mediu pentru că îndeplinesc condiţiile. Aceste notificări vor fi publicate pe site în maximum o săptămână”, a subliniat Dan Şova.

Guvernul României a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

În 9 şi 10 septembrie a.c., senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege referitor la Roşia Montană. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.