Stare de urgenţă în Peru din cauza vulcanului Ubinas

Peru a decretat joi starea de urgenţă în nouă districte ale departamentului Moquegua /sud/ după şapte erupţii ale vulcanului Ubinas înregistrate de la începutul lunii, transmite France Presse.

Starea de urgenţă decretată pe o perioadă de 60 de zile va permite implementarea unor măsuri de evacuare ale localităţilor aflate în jurul vulcanului, considerat drept cel mai activ din Peru.

Ubinas, care are o înălţime de 5.672 de metri, a intrat în erupţie la 1 septembrie, eliminând în aer nori de cenuşă, gaze toxice şi coloane de fum până la 2.500 de metri deasupra craterului, potrivit Institutului de geofizică din Peru /IGP/ din cadrul Universităţii San Augustin din Arequipa.

Totuşi, în ultimele trei zile, ‘vulcanul nu a înregistrat nicio activitate şi nu mai elimină cenuşă’, a precizat pentru agenţia franceză de presă vulcanologul Victor Aguilar, din cadrul IGP. Conform unor informaţii al Institutului geologic minier, aceste erupţii ar fi o consecinţă a căderilor abundente de zăpadă înregistrate în ultimele săptămâni în sudul Peru.

În 2006, o reluare a activităţii vulcanului a provocat deja evacuarea mai multor localităţi. Din anii 1550, vulcanul Ubinas a avut cel puţin 25 de erupţii majore. Circa 40 de vulcani, majoritatea activi, sunt concentraţi de-a lungul departamentului Moquegua şi în regiunile vecine Arequipa şi Tacna, notează AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.