WWF România: Este nevoie de un recensământ al urşilor bruni din România pentru a demonta miturile false

Realizarea unui recensământ al urşilor bruni din România este o necesitate, iar WWF România a solicitat acest lucru autorităţilor, tocmai în ideea de a demonta numeroasele ştiri şi mituri false create, în mod natural sau artificial, în jurul acestora, a declarat, joi,  directorul organizaţiei de mediu, Magor Csibi.

„De ani buni, cerem un recensământ al urşilor, în contextul în care actualele cifre oficiale sunt obţinute în urma datelor raportate, fără însă o verificare strictă a acestora. Totodată, încercăm să combatem informaţiile false, câteodată promovate şi de autorităţile responsabile, că am avea prea mulţi urşi (…) Prin intermediul datelor culese de noi, localnicii află ce zone trebuie protejate sau evitate. Sunt foarte multe mituri şi ştiri false legate de ursul brun în România şi încercăm, prin acest proiect, să le demontăm”, a explicat Magor Csibi.

Acesta a adăugat că WWF România derulează, în prezent, un program de monitorizare a urşilor bruni din pădurile României, în vederea înţelegerii modului de viaţă al acestora şi descoperirea habitatelor în care trăiesc.

„Peste 80% dintre români consideră ursul o comoară naţională şi sunt împotriva vânătorii, însă, în România, în continuare, se lasă să se creadă că vânătoarea ursului este permisă, deşi din 2007 ursul se vânează doar cu derogare specială, atunci când reprezintă o ameninţare pentru viaţa umană sau produce pagube însemnate. Toate aceste informaţii trebuie să fie clarificate, iar noi, prin diverse campanii şi prin activitatea noastră de comunicare, încercăm să creăm o imagine reală a ‘regelui pădurilor’ (…) Specialiştii noştri monitorizează prin GPS şi camere cu infraroşu traseele de migraţie ale ursului brun din Maramureş. Încearcă, în felul ăsta, să afle care sunt habitatele lor, obiceiurile de zi cu zi ale ursului şi alte informaţii extrem de folositoare (…)”, a precizat oficialul WWF România.

Conform datelor WWF România, populaţia de urşi bruni existentă în pădurile româneşti a ajuns la 6.000 de exemplare, în scădere evidentă faţă de anul de referinţă 1989, când numărul acestora era de 9.000.

Din acest total, 45% din populaţia de urs brun aflată în Uniunea Europeană /UE/ se găseşte în România şi Ucraina, însă, în prezent, activităţile umane şi dezvoltarea socio-economică au distrus sau au fragmentat aceste habitate.

În judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea trăieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, aproximativ 2.300 de exemplare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.