Ashton cere interzicerea căsătoriilor cu copii în Yemen, după moartea unei fetiţe rănite în noaptea nunţii

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a cerut vineri autorităţilor yemenite să interzică căsătoriile cu copii după publicarea informaţiilor privind moartea unei fetiţe de opt ani violată de soţul ei de 40 de ani.

Conform Centrului yemenit pentru drepturilor omului, fetiţa pe nume Rawan a murit din cauza unei hemoragii interne într-o cameră de hotel din oraşul Al Hardh, în urma relaţiilor sexuale întreţinute în noaptea nunţii cu un saudit de 40 de ani, care o cumpărase de la tatăl ei vitreg.

‘Sunt consternată de informaţiile privind moartea unei fetiţe de opt ani în urma rănilor grave, printre care şi hemoragie internă, suferite în noaptea nunţii. Le solicit autorităţilor yemenite să investigheze acest caz fără întârziere şi să-i pună sub acuzare pe toţi cei responsabili pentru această crimă’, afirmă şefa diplomaţiei UE într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

Bărbatul, care ar fi plătit 2.000 de euro pentru căsătorie, nu a fost anchetat de justiţie, potrivit Centrului yemenit pentru drepturile omului. Pe de altă parte, autorităţile locale infirmă veridicitatea faptelor relatate de ONG-ul citat.

‘Fac apel la guvenul din Yemen să-şi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv Convenţiile ONU pentru apărarea drepturilor copiilor, al căror membru este şi Yemenul, şi să reinstituie imediat o lege care să impună o vârstă minimă pentru căsătorie’ şi a preveni astfel de abuzuri asupra copiilor, a adăugat Ahston.

Ea a subliniat că ţine de Yemen ‘să instituie un cadru legislativ pentru a împiedica practici care constituie încălcări flagrante ale drepturilor omului şi pot duce la crime oribile’.

După mai multe căsătorii cu fete de vârstă redusă care au zguduit opinia publică internaţională, Yemenul a intenţionat să stabilească vârsta legală pentru căsătorie la 17 ani, dar în cele din urmă măsura nu a fost aplicată din cauza facţiunilor tradiţionaliste şi islamiste, notează agenţiile de presă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.