EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Mircea Geoană a lansat o campanie de strângere de semnături pentru includerea României în programul Visa Waiver

Senatorul PSD Mircea Geoană, aflat într-o vizită de lucru în SUA, a lansat alături de o serie de tineri profesionişti şi studenţi români din Washington, New York şi Boston campania de strângere de semnături „Susţine includerea României în programul Visa Waiver”.

„Campania îşi propune, pe de o parte, să unească eforturile şi sprijinul românilor din ţară şi din SUA într-un proiect comun, iar, pe de altă parte, să atragă atenţia membrilor Congresului SUA cu privire la progresele făcute de România în acest domeniu, după modelul petiţiei din 1999 ce susţinea aderarea României la NATO. Atunci, peste 100.000 de români stabiliţi în SUA au sprijinit campania, fapt ce a contribuit într-o mare măsură la decizia SUA de a sprijini România”, se arată într-un comunicat transmis de Mircea Geoană.

În acest sens, senatorul PSD reaminteşte că Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care se solicită Statelor Unite ale Americii, printr-o clauză de reciprocitate, eliminarea vizelor pentru români şi bulgari. El mai precizează că acesta este un sprijin important pe care România îl primeşte dar că „adoptarea acestei rezoluţii nu înseamnă că vizele pentru români vor fi ridicate imediat”.

Conform procedurilor, după intrarea în vigoare a rezoluţiei, ţările în cauză pot notifica în termen de 30 de zile Parlamentul European, Comisia şi Consiliul pentru a cere declanşarea mecanismului de reciprocitate. CE publică notificarea în Jurnalul Oficial, iar statul terţ are la dispoziţie şase luni pentru a ridica vizele.

„Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor. Discutăm aşadar despre un proces îndelungat, care se poate întinde chiar şi pe parcursul a doi ani de zile”, a precizat Mircea Geoană.

El a adăugat că, în acest context, este important ca România să nu abandoneze demersurile proprii în vederea obţinerii acordului autorităţilor americane pentru ca românii să poată călătorii fără viză în SUA, efort ce trebuie coordonat cu alte state din regiune, cum este cazul Poloniei.

„De asemenea, se impune o decizie politică a SUA cu privire la acordarea vizelor prin care să se evite impunerea clauzei de reciprocitate, care nu va ajuta nici statele membre UE şi nici Statele Unite ale Americii”, a subliniat senatorul social democrat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata