Acuzaţii la adresa BRD cu privire la administrarea fondurilor din Programul „Prima Casă”

– Clienţii BRD lansează acuzaţii dure la adresa băncii, cu privire la modul de gestionare a fondurilor de garantare în euro disponibile prin Programul Prima Casă

– Un cititor ne-a trimis la redacţie o scrisoare în care acuză BRD că a primit mai multe dosare decât permiteau fondurile disponibile.

Un cititor a trimis pe adresa redacţiei o scrisoare în care acuză BRD de gestionarea defectuoasă a fondurilor în euro disponibile prin Programul Prima Casă. Redăm în cele ce urmează conţinutul integral al scrisorii, păstrând inclusiv link-urile care demonstrează că în situaţia cititorului nostru se află mai mulţi clienţi ai băncii, din toată ţara.

 

«Buna ziua,

As dori sa aduc la cunostinta presei urmatoarea situatie referitoare la fondul de garantare din Programul Prima Casa:

In luna iunie am solicitat un credit Prima Casa in euro de la BRD, filiala Iasi, pentru achizitia unei locuinte aflate in constructie. Avand in vedere ca fondul de garantare in euro disponibil bancii era pe sfarsite, consilierul ne-a sfatuit sa depunem actele pentru obtinerea unei Promisiuni de Garantare in schimbul unui comision platit catre FNGCIMM.

Am adus actele necesare, iar in iulie am primit din partea BRD o Promisiune Unilaterala de Creditare in vederea achizitionarii unei locuinte prin programul Prima Casa, conform HG nr 717/2009.
Prin acest document, banca s-a angajat sa imi acorde creditul necesar in euro cu conditia obtinerii unei Promisiuni de Garantare din partea FNGCIMM.
Mai tarziu am obtinut si Promisiunea de Garantare din partea FNGCIMM, prin care isi exprima disponibilitatea garantarii in valoare a jumatate din suma solicitata, conform Legii.

In momentul de fata, constructia a fost finalizata, dar BRD refuza sa imi acorde creditul solicitat.
Am cerut bancii un raspuns oficial cu privire la aceasta problema, dar nu am obtinut nimic scris. Am fost indus in eroare, spunandu-mi-se ca sunt probleme cu dosarul, iar apoi mi-au zis ca nu mai este nici o problema, dar nu imi mai pot acorda creditul in euro. Mi-au propus semnarea unui act aditional pentru trecerea creditului pe lei, dar care este mai scump cu 30%.

Avand in vedere faptul ca aceste documente mi-au fost emise, suma solicitata era disponibila la momentul emiterii acestora si ar fi trebuit rezervata. Cu toate acestea, nu s-a tinut cont de Promisiunile de Garantare si plafonul disponibil in euro a fost epuizat ulterior (sunt persoane care au primit credite inclusiv pe 16.08.2013).

Am incercat sa obtin si din partea FNGCIMM un raspuns cu privire la aceasta problema, dar nici ei nu admit ca fondurile care trebuiau rezervate au fost epuizate.

Exista un protocol intern intre BRD si FNGCIMM „PC5 60 BRD” care reglementeaza modul de administrare a fondurilor din cadrul Programului Prima Casa. Niciuna dintre cele doua institutii nu admite ca se face vinovata de administrarea defectuasa a fondurilor si se acopera reciproc.

In 7.08.2013 plafonul de garantare a fost suplimentat in lei. Cu toate ca Legea s-a modificat in 7.08.2013 prin HG nr. 565/2013, art II prevede:
„Solicitarile de finantare si de garantare depuse anterior intrarii in vigoare a prezentei hotarari se solutioneaza potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii acestora.”

In plus, conform Constitutiei, nici o lege nu poate fi aplicata retroactiv.

Asadar, cadrul legal permite acordarea garantiilor in euro, dar acestea au fost epuizate pe 16.08.2013.

Din ce in ce mai multi clienti carora li s-au emis „promisiuni de garantare” pentru locuinte aflate in constructie, pe masura finalizarii lucrarilor, afla ca nu mai pot primi creditul conform garantiei primite.
Pe forumul Softpedia s-au adunat o parte dintre persoanele aflate in aceasta situatie. Unii dintre ei sunt indusi in continuare in eroare spunandu-li-se ca vor primi creditul in euro: http://forum.softpedia.com/topic/587688-brd-prima-casa/page__st__954

Cu ceva timp in urma, BRD declara ca nu au luat mai multe dosare decat fonduri disponibile: „Creditele solicitate de catre clienti au fost in cadrul plafonului disponibil in acel moment si care era exprimat in euro. In concluzie, garantiile FNGCIMM vor fi acordate in euro si, automat, si creditele vor fi acordate in euro.
Noul plafon care va fi aprobat este exprimat in lei, deci garantiile viitoare vor fi acordate in lei, si, in mod automat, si creditele vor fi acordate doar in lei”, a explicat Traian Traicu, seful serviciului de relatii publice al BRD, pentru Ziare.com

Adevarul este nu doar ca au luat mai multe dosare decat fonduri disponibile, dar si ca au emis „promisiuni de creditare” peste plafonul disponibil.

Multumesc,
O zi buna!
Adi»

Citește și
5 Comentarii
 1. x spune

  Buna ziua,

  Ma regasesc in scrisoarea de mai sus.

  Am primit promisiunea de finantare in iunie si abia acum, cand am intrebat eu daca ne afecteaza cumva noile modificari ale legii, am primit un raspuns la care nu ma asteptam si anume ca o sa primim creditul in lei.

  Eu am sunat la Fond si mi-au spus ca legea nu afecteaza promisiunile acordate inainte de 07.08.2013 si totusi, ofiterul de credit, imi spune ca legea face referire la cererile de creditare depuse anterior, nu si la garantii. Mai concret doamna de la BRD imi explica mie ca o sa primesc creditul in lei pentru ca inca nu am facut cererea de creditare (cerere care se face in momentul in care imobilul este gata, explicatie pe care am primit-o dupa ce i-am dat articolul din lege care, din punctul meu de vedere, este destul de explicit.

  Astazi ma intalnec cu directoarea de sucursala si daca nu se rezolva problema, urmatoarea adresa la care voi merge va fi ANPC.

 2. Adi spune

  @x, Argumentul bancii este invalid. Promisiunea de creditare ti s-a eliberat pe baza cererii de creditare.

  Probabil banca nu ti-a pus la dispozitie acest document dar este mentionat in promisiunea de creditare iar promisiunea de creditare este mentionata in promisiunea de garantare.

 3. ioana spune

  Si noi am patit la fel la brd Victoriei. Am depus dosarul din aprilie si nici pana in acest moment nu am primit creditul.O adevarata bataie de joc. Am inghitit numai gogosi de fiecare data cand ne mai cereau alte si alte acte, chiar de curand ne-au cerut sa aducem in original promisiunile de garantare si creditare ori sa declaram ca nu le mai avem.probabil pt ca au luat ei prea multe dosare si nu mai pot onora promisiunile. Cat de fraieri ne cred si pana cand pot sa creada ca oamenii sunt prea prosti si fac asa cum le joaca ei!!!!Eu consider ca e eu abuz grav tot ce se intampla in aceste cazuri, iar Autoritatile nu iau nici o masura in acest sens

 4. Alexandru roxana spune

  Buna ziua, am si eu o mare rugăminte, problema, pe scurt, am dorit sa achiziționez un apartament nou (Mai 2013), prin programul prima casa in „EURO” la data respectiva legea permitea acest fapt. Cum apartamentul nu era finalizat la cea data, din data când ni s-a dat aprobat Promisiunea de garantare de garantare nr. 66751 din 13.05.2013 si creditare valabile 18 luni de la data emiterii. Am așteptat 2 luni, am depus dosarul in euro asigurându-ne ca nu va interveni nimic, desi intrau noile reglementari cu prima casa in lei. Am așteptat si am fost informați ca „Fondul de Garantare” nu mai da nimic in euro ci in lei. Am refăcut dosarul in lei, toate actele, dobânda mai mare, rata cu 25% mai mare 250-300 ron mai mult decat in euro, îndatorare mai mare, ne-am încadrat, dar când sa semnam, a fost emisa HG nr 839/2013 care acorda finanțarea garantata prin aplicarea dispozițiilor legale in vigoare la data depunerii lor, adică acordarea in euro (asa cum am primit si eu), am revenit la dosarul in euro (prin refuzul celui in lei), am refacut dosarul in EURO, bani, timp intre timp BRD, spune sa se anuleze cererea cu creditul in lei. Fondul de Garantare nu vrea in EURO, sugerează in LEI (dacă este posibil asa ceva, cu legea in mana si nu vor sa o respecte) in tot acest timp am solicitat si Ministerului Finanțelor publice o adresa prin care atașam si povestea cu tot ce se întâmpla. Răspunsul lor, culmea a venit in timp record, a fost pozitiv noua, adică promisiunile de garantare sa fie soluționate potrivit HG si legale in vigoare la data emiterii lor, in moneda solicitata EURO, Fondul de Garantare are aceasta răspuns, nu are argumente bazare pe lege si dorește sa luam creditul in LEI (chiar dacă este cu 25% mai MARE!) spunand am beneficiat in urma dosarului depus in lei (aberație totala, pentru acele doasar au fost refăcute toate actele in moneda naționala LEI) de garantare, cum sa beneficiez de o promisiune in euro..la un dosar in LEI (PE CARE L-AM REFUZAT SI NU AM SEMNAT NIMIC)? BRD in acest moment vrea sa-mi acorde credit in EURO nu vrea litigii
  Fondul nu stiu ce vrea, eu pierd timp, bani, nervi posibil sa pierd aprox 5000 de euro deja investiți pana acum.
  De aceea doresc un sfat, ajutor, informare, relatii la Fond sau Minister…ma puteti ajuta??

  Va multumesc,

  Alexandru Roxana

 5. Adi spune

  Salut Roxana,

  Ai incercat sa contactezi Fondul direct? Trimite-le un mail(primacasa{a}fngcimm.ro).

  Probabil FNGCIMM nu mai dispune de fondurile necesare acordarii tuturor garantiilor in euro. Am incercat si eu sa aflu de ce suma mai dispune brd dar nu am primit nici un raspuns.

  A mai reusit cineva sa obtina creditul in euro dupa publicarea HG nr. 839/2013?
  Pentru mine totul a fost tardiv si nu mi-a mai ramas decat sa incerc sa imi recuperez pierderile in instanta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.