APIA: Cererile pentru plata subvenţiilor acordate crescătorilor de vaci se pot depune din 17 septembrie

Fermierii români pot depune cererile pentru obţinerea subvenţiilor acordate din bugetul naţional pentru specia bovină, în perioada 17 septembrie – 28 octombrie 2013 , a anunţat, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Astfel, în perioada menţionată se primesc cererile de solicitare a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine pentru schemă decuplată de producţie în sectorul lapte şi pentru schemă decuplată de producţie în sectorul carne.

Potrivit APIA, pot beneficia de aceste scheme de plată, o singură dată pe an, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere de solicitare a primei aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la centrul local/judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, unde este înregistrată exploataţia. Cererea va fi însoţită de copia după actul de identitate, copia de pe paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită primă/copie de pe documentele care atestă ieşirile din efectiv, după caz, pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte precum şi a cantităţilor de lapte livrate şi/sau vândute direct în anul de cotă 2012 – 2013, în cazul solicitării primei în cadrul schemei decuplate de producţie în sectorul lapte.

Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal în baza documentelor notariale.

Prima pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei, solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012 – 2013, solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone lapte în anul de cotă 2012 – 2013.

Prima pentru această schemă se acordă pe tona de lapte produs şi înregistrat la livrări şi/sau vânzări directe în Sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012 – 2013.

Prima pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin un efectiv minim de 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la data de referinţă de 31 ianuarie 2013; exploataţia de bovine este înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă 31 ianuarie 2013 şi la data solicitării primei.

Prima pentru această schemă se acordă pentru un efectiv de minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la care se poate adăuga şi tineret bovin mascul şi/sau femele cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.

Producătorii agricoli care solicită schemele de plăţi menţionate vor depune la centrul unde au înregistrată exploataţia, odată cu cererea de solicitare a primelor sau în termen de 30 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererilor, următoarele documente: adeverinţă emisă, prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică împuternicit, care atestă că bovinele existente în exploataţie la data depunerii cererii sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi; adeverinţă prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului, eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, afiliată la o organizaţie a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate naţională.

Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective.

Cuantumul primelor pentru anul 2013 se stabileşte de către MADR, după data de 1 martie 2014, în baza situaţiei centralizatoare întocmite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu efectivele de bovine şi cantităţile de lapte livrate  şi/sau vândute direct în anul de cotă 2012-2013 eligibile.

Potrivit APIA, orice cerere de solicitare a primelor pentru schemele de plăţi naţionale directe complementare poate fi retrasă în scris de către solicitant în orice moment, cu excepţia cazurilor în care Agenţia a notificat deja solicitantul asupra unor nereguli identificate în urma verificărilor administrative efectuate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
4 Comentarii
 1. Raznatovici spune

  Banii sa se primeasca in martie 2014..? Iara-si bat astia joc de noi…. O sa mergem cu vacile la Bucuresti, de data asta!!!! La iarna cazam si hranim animalele la Guvern!!!

 2. marcel spune

  BUNA SANT DIN VISEU DE SUS MARAMURES SI DETIN UN NUMAR DE 10 ANIMALE VACI
  DIN CARE SI VITEI CU VARSTA DE LA 7 LUNI PANA LA UN 18 LUNI AM MERS SA DEPUN ACTELE PT SUBVENTII PT BOVINE SI NU MI-AU LUAT IN CONSIDERARE CAPETELE CU VARSTA DE 7 LUNI SI CELE DE 12 LUNI SI 18 LUNI (((ZICAND CA NOUA LEGE E SA SE DEA SUBVENTII DE LA 24 DE LUNI PE CAP DE ANIMAL ))))DECI NU PRIMESC PT TINERET SUBVENTIA ,
  VREAU SA STIU VAZAND CA ATI PUBLICAT CA TINERETU CU VARSTA DE LA 7 LUNI E INCADRATA LA SUBVENTIE , DACA ESTE VB DE CORUPTIE IN ZONA MARAMURESULUI SAU ATI GRESIT VOI SA PUBLICATI ANUNTUL , ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA DMV..CU RESPECT

 3. GABRIELA spune

  Cand se face plata subventiilor la bovine in 2014? Si cat se estimeaza a fi pe cap de bovina?

 4. mihaela spune

  buna ziua as dori sa stiu cand intra subventia la bovine pe anul 2013 sunt din buzau. O Seara Buna.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.