EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Băsescu: Legea privind Roşia Montană va fi respinsă de Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Ţebea, că actul normativ privind exploatarea zăcământului de la Roşia Montană va fi respins de Curtea Constituţională ”în mod categoric” deoarece „nu e legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege”.

„Marea problemă este că după ce se va face o lungă dezbatere în parlament se va constata că e o lege neconstituţională indiferent care este rezultatul ei. Pentru că nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă”, a declarat, duminică, Traian Băsescu.

El a spus că legea minelor trebuia modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin lege în parlament. Băsescu a opinat că „să faci prin lege exproprieri de interes public unde este capital majoritar privat, asta e strigător la cer”.

Şeful statului a subliniat că el vrea să fie „corect în toată povestea asta”.

Preşedintele a fost abordat la Ţebea de un grup de localnici din Roşia Montană care aveau un afiş cu mesajul „Cianura nu e pentru Munţii Apuseni”, preşedintele spunându-le că unii vorbesc strict de locuri de muncă, alţii vorbesc numai despre cianuri.

„Trebuie pus tot pachetul la un loc, adică va fi credibil acela care spune situaţia de la Roşia Montană este asta azi. Ştiţi care e râsul lumii, că problema nu-s cianurile. Problema sunt metalele grele de acolo. Cianurile se distrug chimic foarte uşor în ziua de azi. Marea problemă e ce faci cu mercurul din exploatare cât se infiltrează”, a arătat Băsescu.

El a mai spus că prezentarea publică dintr-un singur unghi este o greşeală.

Întrebat de jurnalişti dacă era mai bine dacă Guvernul îşi asuma responsabilitatea în ceea ce priveşte proiectul de lege privind Roşia Montană, şeful statului a răspuns că el şi-a declarat neutralitatea publică faţă de proiect.

„Deci, nu vreau să fac aprecieri. Eu doar am semnalat că a merge prin lege în favoarea unei companii este neconstituţional şi toată dezbaterea din parlament poate fi ilegală, neconstituţională”, a declarat şeful statului.

Şeful statului a mai spus că a citit raportul Academiei Române în ceea ce priveşte Roşia Montană precum şi alte rapoarte.

„În primul rând trebuie să pornim de la ce avem acolo acum”, a precizat acesta.

El a spus că „problema trebuie abordată într-un pachet: realitatea de la Roşia Montană de acum, patrimoniul, locuri de muncă, metale grele şi, în cunoştinţă de cauză să spunem: asta e soluţia”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata