Bust din bronz al actorului Gheorghe Dinică, dezvelit în faţa Teatrului de Comedie

Un bust din bronz al îndrăgitului actor Gheorghe Dinică, decedat în noiembrie 2009, a fost dezvelit duminică seară în faţa Teatrului de Comedie, în aplauzele unui public numeros.

 George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a declarat că evenimentul ar putea fi numit „deschiderea stagiunii 2013-2014”, în care Gheorghe Dinică „joacă rolul principal”.

„Astăzi aş putea spune că deschidem stagiunea 2013-2014 a Teatrului de Comedie cu un spectacol special în care noi suntem spectatorii, iar Gheorghe Dinică joacă rolul principal. E o mare onoare pentru noi şi o cinste ca această minune dumnezeiască – iată, suntem lângă biserică – să existe la noi, aici. Vă daţi seama câţi spectatori vor veni la teatru şi vor fi salutaţi de Dinică? Apoi, la ieşirea din teatru, vor fi, de asemenea, salutaţi de Dinică. Vor fi în timp milioane de spectatori”, a spus George Mihăiţă.

El a spus, totodată, că „visul său” este să facă o alee în faţa teatrului cu toţi marii actori care au trecut pe la Teatrul de Comedie.

„Visul meu de vreo cinci ani încoace este să fac o alee a actorilor mari de la Teatrul de Comedie. În mijloc Radu Beligan, dar cât mai încolo în timp, pe urmă Amza Pellea, Marin Moraru, Iurie Darie, Stela Popescu şi mulţi alţi. Sper să mă ajute Cel de Sus să-mi văd visul împlinit”, a mai spus directorul Teatrului de Comedie.

Deşi aşteptat să participe la eveniment, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a transmis un mesaj în care şi-a cerut scuze pentru absenţă şi l-a elogiat pe marele actor.

„Ne-am adunat aici, în această seară, pentru a onora memoria marelui actor român Gheorghe Dinică, personalitate de prim rang a teatrului şi a filmului românesc. O facem prin dezvelirea acestui monument realizat în bronz, care îi surprinde pentru eternitate zâmbetul inconfundabil, un zâmbet care, până astăzi, a fost reţinut doar de pelicula cinematografică şi pe care Primăria Capitalei a decis să-l nemurească în bronz. (…) Primăria, care încă din timpul vieţii i-a acordat titlul de cetăţean de onoare, astăzi îi dedică acest monument”, s-a arătat în mesajul transmis de primarul Capitalei.

Bustul din bronz a fost realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu, acelaşi artist care i-a creat şi statuia amplasată în Cimitirul Bellu, la căpătâiul marelui actor.

La eveniment au fost prezenţi prieteni ai regretatului artist, printre care Radu Beligan – cel care l-a angajat pentru prima dată la Teatrul de Comedie, Marin Moraru, Valentin Teodosiu, Ion Besoiu, Vladimir Găitan, Ion Haiduc, Cornel Constantin, Florina Cercel, dramaturgul Radu F. Alexandru, academicianul Răzvan Theodorescu, Carmen Tănase, Emilia Popescu, Dorina Chiriac şi un public numeros.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.