Franţa: O pagină de Facebook în susţinerea bijutierului care a ucis un hoţ a adunat 1,2 milioane de like-uri

0

O pagină Facebook de ‘Susţinere pentru bijutierul de la Nisa’ (sudul Franţei), inculpat pentru omucidere voluntară după ce a ucis un hoţ, adunase până sâmbătă 1,2 milioane de ‘like-uri’, o cifră a cărei amploare a suscitat o dezbatere pe Twitter, relatează AFP.

Pe această pagină deschisă în urmă cu câteva zile, majoritatea internauţilor denunţă un ‘stat demisionar de misiunea sa de protejare a cetăţenilor’, în timp ce în Franţa se află în plină desfăşurare o dezbatere privind legitima apărare, în special cea a comercianţilor agresaţi.

‘Din păcate, trăim într-o ţară unde, dacă vrem să se facă dreptate, trebuie să ne-o facem singuri’, scrie unul din vizitatori, iar altul consideră că ‘hoţul şi-a meritat soarta’.

Numeroşi utilizatori de Twitter par să se îndoiască de veridicitatea acestui val de susţinere, emiţând ipoteza că unele ‘like-uri’ au fost cumpărate.

O ipoteză respinsă de alţi utilizatori, precum Guilhem Fouetillou (@gfouetil), profesor asociat la Institutul de Studii Politice de la Paris şi fondator al unui institut de analiză a conversaţiilor pe internet. ‘La preţul pieţei negre, 950.000 de like-uri ar costa 15.000 de dolari. O asemenea investiţie este puţin probabilă’, a afirmat acesta într-un mesaj pe Twitter.

Bijutierul de la Nisa, care l-a ucis miercuri pe unul din hoţii care tocmai îi jefuiseră magazinul, a fost inculpat vineri pentru omucidere involuntară şi plasat în arest la domiciliu. Hoţul, în vârstă de 18 ani, a fost rănit mortal de un glonţ în spate.

Singurul partid politic care s-a exprimat pe marginea acestui subiect, Frontul Naţional (extremă dreapta), condus de Marine Le Pen, susţine bijutierul, ‘poate o victimă a laxismului statului’. Tatăl şi predecesorul preşedintei formaţiunii, Jean-Marie Le Pen, a fost mai vehement: ‘Cred că dacă aş fi fost în locul bijutierului, aş fi făcut la fel’.

Luni, la Nisa va fi organizată o adunare a comercianţilor pentru a-şi exprima solidaritatea şi pentru a denunţa ‘agresiunile în general’, încheie agenţia de presă franceză.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.