Japonia: Oprirea completă a ultimului reactor nuclear

Singurul reactor nuclear care mai era în funcţiune în Japonia a fost oprit total pentru lucrări de întreţinere, a confirmat luni dimineaţă compania operatoare, Kansai Electric Power (Kepco), citată de AFP.

Unitatea 4 a centralei Ohi (sau Oi, în vest) fiind oprită, Japonia este din nou privată de energie nucleară, aşa cum s-a mai întâmplat în perioada mai-iulie 2012.

Toate centrale nucleare japoneze au fost treptat scoase din serviciu pe termen nelimitat, ca măsură de precauţie, după accidentul de la Fukushima, cauzat de seismul urmat de tsunami ce a lovit pe 11 martie 2011 nord-estul ţării.

În iunie 2012, Kepco a primit de la aleşii locali şi de la premierul de la acea dată, Yoshihiko Noda, autorizaţia de a repune în exploatare reactoarele 3 şi 4 de la Ohi, chiar înainte de înfiinţarea noii autorităţi de reglementare a sectorului nuclear, în urmă cu un an.

Unitatea 4 a fost reactivată pe 19 iulie 2012 pentru o perioadă de 13 luni.

Unitatea 3 a fost repornită la 1 iulie 2012 şi oprită din nou, la 2 septembrie, pentru lucrări de întreţinere, obligatorii după 13 luni de funcţionare continuă.

Este puţin probabil ca alte reactoare japoneze să fie repornite până la sfârşitul anului în curs, chiar dacă unele companii, printre care Kepco, au solicitat ca siguranţa mai multor instalaţii să fie certificată de autoritatea de reglementare în domeniu pe baza noilor standarde mai stricte intrate în vigoare pe 8 iulie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.