EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Kovesi: De multe ori ne concentrăm excesiv asupra condamnării infractorilor şi ignorăm confiscarea bunurilor

0

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că de multe ori există o concentrare excesivă asupra condamnării infractorilor şi că se ignoră confiscarea bunurilor pe care aceştia le obţin ilegal.

„Analizele efectuate de Oficiul de Recuperare a Creanţelor din cadrul Ministerului Justiţiei au indicat că, în prezent, organele fiscale reuşesc să recupereze un proces neînsemnat din sumele confiscate prin hotărâri definitive, una din cauze fiind dificultatea de a identifica bunurile aparţinând persoanelor condamnate atunci când nu s-au dispus măsuri asiguratorii pe parcusul procesului penal. De multe ori ne concentrăm excesiv asupra infractorilor şi ignorăm de multe ori identificarea şi confiscarea bunurilor pe care aceştia le-au obţinut”, a afirmat Kovesi, la o conferinţă pe tema confiscării extinse şi recuperarea prejudiciului în România.

Ea a subliniat că trebuie să existe o viziune coerentă în întregul sistem judiciar asupra modului în care ar trebui să se conlucreze pentru a spori şansele identificării bunurilor dobândite din infracţiuni.

„Pentru a realiza scopul legii penale este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de profiturile obţinute iar confiscarea acestor sume completează rolul sancţionator al pedepsei. Numai în acest mod acţiunile noastre pot avea un adevărat efect descurajator al persoanelor tentate să săvârşească infracţiunile”, a spus ea.

Kovesi a precizat că, recent, a citit un studiu realizat într-un stat european conform căruia infractorii acceptă mai uşor petrecerea unui interval în închisoare decât pierderea bunurilor dobândite.

” Un sistem eficient de recuperare a bunurilor confiscate contribuie, în acelaşi timp, la creşterea încrederii publicului în justiţie, din această perspectivă fiind important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. În plus, sumele confiscate pot reprezenta o sumă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat în această perioadă”, a arătat şeful DNA.

Kovesi a menţionat că există un cadrul legislativ restrictiv, care nu permite inversarea sarcinii probei cu privire la caracterul licit al bunurilor, iar atunci când se dispune confiscarea unor sume provenite din infracţiuni, executarea efectivă a hotărârii judecătoreşti se realizează doar în mod sporadic.

„În condiţiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regăsesc în cauze instrumentate de DNA – în cursul anului 2012 instanţele au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în valoare de 107.365.000 euro – , este esenţial ca în aceste cauze să fie sechestrate toate bunurile provenite din infracţiuni. Proprietatea asupra acestor bunuri este deseori disimulată prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau de conturi bancare deschise în alte jurisdicţii, ceea ce îngreunează identificarea lor”, a arătat Kovesi.

Ea a adăugat că DNA este prima structură de parchet care a aplicat deja această soluţie, fiind pronunţată în acest an şi o soluţie definitivă de ÎCCJ.

Kovesi a susţinut că este utilă dezvoltarea în cadrul DNA a unei structuri specializate în efectuarea de investigaţii financiare, complementară structurilor care realizează urmărirea penală cu privire la infracţiunile de corupţie şi care să le asiste prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate.

„O asemenea structură poate avea rolul unui proiect pilot pentru întreg sistemul judiciar, astfel încât, în funcţie de eficienţa ei, să poată fi luată o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmărire penală”, a mai spus şeful DNA.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.